Smaczne kuleczki ziemniaczane, którym nie oprze się żaden łakomczuch. Panierowane w bułce tartej i usmażone na tłuszczu, będą świetnym dodatkiem do mięs, surówek i ciekawą alternatywą dla tradycyjnych ziemniaków .składniki na 30 kuleczek ziemniaczanych1 kg ziemniaków1 jajkook 1/2 szklanki bułki tartejszczypta zmielonej gałki muszkatołowejolej do smażeniaczarny pieprzsólprzepisObrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy.Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę.Do ziemniaków dodajemy jajko, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.Całość bardzo dokładnie mieszamy.Z uzyskanej masy lepimy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je w bułce tartej. Gotowe kuleczki smażymy na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor .Po usmażeniu kuleczki wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.