ßßß Cookit - przepis na Pieczarkowy klops!

Pieczarkowy klops!

nazwa

Wykonanie

Pieczarkowy klops wcale nie okazał się klopsem, wszystkim bardzo smakował. Moi „udomowieni” mężczyźni zupełnie się nie zorientowali, że to danie bezmięsne i miałyśmy z nich niezły ubaw:)
W dodatku taki klops polany sosem ze szpinaku i podany z sadzonym jajem tworzył harmonijną kompozycje smakową.
Składniki:
70dkg- pieczarki,
8 łyżek-bułka tarta,
4 szt-cebula,
3 szt- jaja,
150g- masło,
olej do smażenia,
sól do smaku,
gałka muszkatołowa do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Przygotowanie:
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Przesmażyć na oleju z kawałkiem masła. Odstawić aby przestygły. Cebule pokrojone w piórka zeszklić podobnie jak w przypadku pieczarek na oleju z masłem. Pod koniec smażenia cebuli dodać na patelnię bułkę tartą i delikatnie zrumienić. Jeśli trzeba dolać oleju. Pilnować, żeby ani cebula ani bułka się nie przypaliły. Do urządzenia miksującego wsypać pieczarki oraz cebulę z bułką. Wbić jajka, doprawić a następnie zmiksować na gładką masę. Sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać masę do natłuszczonej foremki. Zapiekać w temperaturze ok. 200 stopni przez 40 minut.
Podawać na ciepło np.: z dodatkiem szpinaku albo innego sosu typu- beszamelowy, brokułowy… Można też jeść na zimno jak pasztet.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/02/pieczarkowy-klops