Wykonanie
Dzień
łososia :) Wykorzystuję zapas: był w smażonych kwiatach dyni, a teraz wskoczył do pysznych placków z gotowanych
ziemniaków. Takie placki można podać z
sosem pieczarkowym, albo jeszcze lepiej
koperkowym - jak tylko chcecie.




Składniki :1 kg
ziemniaków1
jajko2 łyżki
mąki100 g.
wędzonego łososiasólświeżo mielony
czarny pieprzbułka tarta do panierowania
olej do smażeniaPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, po czym duszę je widelcem (nie musi być bardzo dokładnie).
Łososia siekam na małe kawałki, dodaję do poduszonych
ziemniaków razem z
jajkiem, doprawiam
solą i sporą ilością
pieprzu. Dodaję tyle
mąki, by ciasto się nie kleiło do łyżki - wyrabiam z grubsza (jeśli będzie za długo mieszane, będzie rzadkie). Łyżką nabieram solidną porcję, przekładam ją do miseczki z
bułką tarta, obtaczam i dopiero wtedy formuję dość płaskie, podłużne kotlety. Smażę je z obu stron na rumiano.Przepis autorski.

