ßßß Cookit - przepis na Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Od jakichś 3 miesięcy (?!!) chodziły za mną placki ziemniaczane, obleciałam chyba wszystkie możliwe knajpy, żeby znaleźć gdzieś placek po węgiersku i oszczędzić moje biedne paznokcie. W jednej nawet mi się udało, jednak to nie to. Musiałam się poświęcić i zetrzeć, bo niestety mam do dyspozycji tylko zwykłą, prostą tarkę ;)
Nie wiem, czy jest jakiś sposób na odtłuszczenie tej potrawy, bo jednak placki, jak dla mnie, muszą być usmażone i to w sporej ilości oleju. No cóż, raz nie zawsze! No i wyglądają bardziej atrakcyjnie, gdy część ziemniaków zetrze się na grubych oczkach, dla mnie jednak to nie to samo.
Placki ziemniaczane podawaj z czym dusza zapragnie. Tym razem podałam z gulaszem. Jako dziecko najbardziej lubiłam je jeść z... cukrem!
Składniki (na ok. 10 placków):
- kilka ziemniaków (na oko lekko ponad pół kilo)
- 1 duże jajko
- 1 czubata łyżka mąki
- ok. pół łyżeczki soli
- spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Obrane i umyte ziemniaki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach (tak, aby powstała ziemniaczana papka).
2. Dodaj jajko, mąkę i przyprawy, porządnie wymieszaj.
3. Rozgrzej na patelni olej (ok. półcentymetrową warstwę). Nakładaj po ok. 2 - 3 łyżki ziemniaczanej masy na placek, "rozpłaszcz" lekko łyżką. Gdy z jednej strony ładnie się z rumieni odwróć i smaż, aż z drugiej strony ładnie się zezłoci. Najważniejsza w smażeniu placków jest dobra temperatura oleju - jeśli będzie za niska, placki będą się rozlatywać i wchłaniać tłuszcz, a jeśli za wysoka przypalą się z wierzchu, a w środku mogą być surowe.
4. Ściągaj placki na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Smacznego!!
Odwiedź też funpage:
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2015/09/placki-ziemniaczane.html