Wykonanie
Przepyszna, sycąca domowa zupa, tyle w temacie :)



0,5 kg
pieczarek (użyłam samych kapeluszy)400 gramów
włoszczyzny mrożonej krojonej w paseczki1,2 litra
bulionu grzybowego, warzywnego lub drobiowego1 łyżka
masła2 - 3 łyżki kwaśnej
śmietany 12 lub 18%
sól,
czarny pieprzsiekana
natka pietruszkilane kluseczki:4
jaja5 kopiastych łyżek
mąki pszennej2 szczypty
soliPieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, przesmażamy na
maśle, wrzucamy do gotującego się
bulionu razem z
mrożonymi warzywami, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

Jaja miksujemy krótko z
mąką i
solą.

Do gotującej się zupy wlewamy z łyżki ciasto aż do wykończenia, gotujemy jeszcze około 2 minut, doprawiamy
solą i
pieprzem.Po wyłączeniu palnika dodajemy zahartowaną
śmietanę. Na talerzach posypujemy siekaną
zieleniną, smacznego :)