ßßß Cookit - przepis na zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

zupa pieczarkowa z lanymi kluseczkami

nazwa

Wykonanie

Przepyszna, sycąca domowa zupa, tyle w temacie :)
0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)
400 gramów włoszczyzny mrożonej krojonej w paseczki
1,2 litra bulionu grzybowego, warzywnego lub drobiowego
1 łyżka masła
2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%
sól, czarny pieprz
siekana natka pietruszki
lane kluseczki:
4 jaja
5 kopiastych łyżek mąki pszennej
2 szczypty soli
Pieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, przesmażamy na maśle, wrzucamy do gotującego się bulionu razem z mrożonymi warzywami, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Jaja miksujemy krótko z mąką i solą.
Do gotującej się zupy wlewamy z łyżki ciasto aż do wykończenia, gotujemy jeszcze około 2 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
Po wyłączeniu palnika dodajemy zahartowaną śmietanę. Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną, smacznego :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2016/01/zupa-pieczarkowa-z-lanymi-kluseczkami.html