ßßß


0,5 kg pieczarek (użyłam samych kapeluszy)400 gramów włoszczyzny mrożonej krojonej w paseczki1,2 litra bulionu grzybowego, warzywnego lub drobiowego1 łyżka masła2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18%sól, czarny pieprzsiekana natka pietruszkilane kluseczki:4 jaja5 kopiastych łyżek mąki pszennej2 szczypty soliPieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, przesmażamy na maśle, wrzucamy do gotującego się bulionu razem z mrożonymi warzywami, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
Jaja miksujemy krótko z mąką i solą.
Do gotującej się zupy wlewamy z łyżki ciasto aż do wykończenia, gotujemy jeszcze około 2 minut, doprawiamy solą i pieprzem.Po wyłączeniu palnika dodajemy zahartowaną śmietanę. Na talerzach posypujemy siekaną zieleniną, smacznego :)