Wykonanie
Placki ziemniaczane - choć przygotowane na różne sposoby - zawsze mi bardzo smakują. Dodawałam już do nich różne warzywa:
marchew,
dynię,
brokuły, a także
twaróg czy po prostu
parówki - za każdym razem są pyszne.Dzisiejsza wersja to coś dla wielbicieli
pieczarek, bo oprócz tego, że placki podałam z tymi
grzybami duszonymi ze
śmietaną, to
pieczarki znalazły się także w środku, jako składnik ciasta.
Składniki na 4 porcje :10 sporych
ziemniaków10 dużych
pieczarek3
szalotki2
jajka3-4 łyżki
mąki pszennejolej do smażenia
sól,
pieprz do smakuDodatki:0,5 kg
pieczarek2 łyżki
masła1
szalotka2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3-4 łyżki gęstej
śmietany (18%)
sól,
pieprzPrzygotowanie :Obrane
ziemniaki ścieram na grubej tarce, ścieram także umyte
pieczarki. Dodaję
jajka,
mąkę, drobniutko posiekaną
szalotkę, doprawiam
solą i
pieprzem. Z ciasta smażę 4 placki na patelni o średnicy ok. 12 cm. Pozostałe
pieczarki po umyciu kroję w cienkie plasterki, wrzucam do rondla z rozpuszczonym
masłem, lekko
solę i smażę do odparowania
wody. Dodaję posiekaną
szalotkę i
natkę pietruszki, pod przykryciem smażę ok. 5 minut, po czym dodaję
śmietanę, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Duszę jeszcze kilka minut.Podaję placki z porcją
pieczarek w
śmietanie.Przepis autorski.