ßßß Cookit - przepis na Pierogi z pieczarkami i pieczarkowym sosem

Pierogi z pieczarkami i pieczarkowym sosem

nazwa

Wykonanie

Bo kto powiedział, że pierogów nie można podawać z sosem?
Co prawda jeszcze nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem,
no ale nie byłabym sobą gdybym nie poeksperymentowała!
Takim właśnie sposobem wyszło pyszne i sycące danie,
idealne gdy mamy odrobinę więcej czasu i chęci na zabawę ciastem.
Polecam z całego serca! :-)
Potrzebujemy:
2 szklanki mąki pszennej
0 , 5 szklanki wrzątku
1 łyżkę oleju
szczyptę soli
500 g pieczarek
1 niewielką cebulę
2-3 łyżki śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
masło
Krok po kroku:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.
Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.
W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz pieczarkowy.
Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.
Pozostałą cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody, mieszać dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.
Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga.
Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów.
Podajemy z sosem pieczarkowym.
Smacznego! :-)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/11/pierogi-z-pieczarkami-i-pieczarkowym.html