ßßß
Potrzebujemy:2 szklanki mąki pszennej0 , 5 szklanki wrzątku1 łyżkę olejuszczyptę soli500 g pieczarek1 niewielką cebulę2-3 łyżki śmietanysólpieprznatka pietruszkimasłoKrok po kroku:Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i małym strumieniem wlewamy wrzątek. Chwilę mieszamy łyżką, a następnie ręką zagniatamy ciasto aż będzie elastyczne.Miskę przykrywamy gorącym talerzem i odkładamy na 15-20 minut.W tym czasie przygotowujemy farsz: pieczarki obieramy - 1/3 kroimy w plasterki, 2/3 kroimy w mniejsze kawałki, cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę - 1/3 odkładamy do rondelka, 2/3 przekładamy do garnka, w którym zrobimy farsz pieczarkowy.Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę, po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, przesmażamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Odstawiamy do ostygnięcia.Pozostałą cebulę i pieczarki podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem oraz zabielamy śmietaną. Gdyby sos był za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 1/3 szklanki wody, mieszać dokładnie aż sos zacznie gęstnieć.Z ciasta, które już zdążyło odpocząć wałkujemy płat o grubości 2-3 mm, w razie konieczności delikatnie podsypujemy mąką. Szklanką wykrawamy koła, nakładamy po łyżce farszu i dokładnie zlepiamy brzegi pieroga.Gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i oleju - kilka minut od wypłynięcia pierogów.Podajemy z sosem pieczarkowym.Smacznego! :-)