Wykonanie
To takie proste, a tak bardzo smaczne.Naszym zdaniem smakują dobrze w każdej wersji : z
cukrem, z
sosem pieczarkowym, z sosem węgierskim.Jaką wersję wy preferujecie ?Polecamy nasz przepis na placki ziemniaczane !SkładnikiPlacki:- 1 kg
ziemniaków- 1 duża
cebula- 1
jajko- 3 lub 4 łyżki
mąki pszennej- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej-
sól,
pieprzSos:- 1
śmietana- 0,5 kg
pieczarek- ząbek
czosnku-
sól,
pieprzSposób przygotowaniaPlacuszki:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce lub najprościej jeśli posiadacie na maszynce.To samo robimy z
cebulą.Dodajemy
jajko,
mąkę,
sól i
pieprz, po czym wszystkie składniki mieszamy aby połączyły się.Placki smażymy na
oleju, z jednej i drugiej strony, aby zezłociły się.Po usmażeniu wykładamy na pokryty ręcznikiem papierowym talerz, aby odsączyć lekko tłuszcz.Sos: Dusimy na masełku starte
pieczarki ( mogą być też pokrojone na kawałeczki ), następnie dodajemy do nich
śmietanę, ząbek
czosnku i doprawiamy
solą i
pieprzem. Podgrzewamy jeszcze ok 5 minut.Nasze placki polewamy
sosem pieczarkowym.Smacznego !
E.O