Wykonanie
Jeśli znudziły się Wam zwykłe sznycle drobiowe, warto ożywić ich smak dodatkami. W poniższym przepisie dzięki dodatkowi
szynki, aromatycznych
grzybów i
sera otrzymujemy atrakcyjne, smaczne i pożywne danie.Inspiracja: Taste of
Home .
2 duże
filety z piersi kurczaka4 plasterki
szynki250 g
pieczarek4 łyżki tartego
sera żółtego, najlepiej o wyrazistym smaku jak np.
cheddar1
jajkosól i świeżo zmielony
czarny pieprzbułka tartaolej do smażenia
masło do smażenia1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki
mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów)
Mięso obtaczamy w
jajku rozmąconym z
solą i
pieprzem po czym panierujemy w
bułce tartej.2. Na niedużej ilości
masła podsmażamy
szynkę, aż będzie z obu stron lekko złota. Zdejmujemy z patelni.3. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plastry
pieczarki, dokładając w razie potrzeby jeszcze kawałek
masła.
Pieczarki solimy do smaku i zdejmujemy z patelni.4. Na tę sama patelnię wlewamy nieduża ilość
oleju, po czym smażymy kotlety. Gdy jedna strona będzie gotowa, przekładamy
mięso na druga stronę. Na każdym kotlecie układamy po plasterku
szynki, porcji
pieczarek oraz startego
żółtego sera. Zmniejszamy płomień, nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy kotlety, aż spodnia strona będzie rumiana a
ser roztopiony.