ßßß Cookit - przepis na Kotlet drobiowy po szwajcarsku z szynką, pieczarkami i serem

Kotlet drobiowy po szwajcarsku z szynką, pieczarkami i serem

nazwa

Wykonanie

Jeśli znudziły się Wam zwykłe sznycle drobiowe, warto ożywić ich smak dodatkami. W poniższym przepisie dzięki dodatkowi szynki, aromatycznych grzybów i sera otrzymujemy atrakcyjne, smaczne i pożywne danie.Inspiracja: Taste of Home .
2 duże filety z piersi kurczaka
4 plasterki szynki
250 g pieczarek
4 łyżki tartego sera żółtego, najlepiej o wyrazistym smaku jak np. cheddar
1 jajko
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta
olej do smażenia
masło do smażenia
1. Filety rozcinamy w poprzek, tak, by z każdego fileta uzyskać po 2 cieńsze kotlety. Otrzymane w ten sposób 4 kawałki mięsa lekko rozbijamy. (Jeśli nasze filety są wyjątkowo małe, musimy użyć 4 filetów) Mięso obtaczamy w jajku rozmąconym z solą i pieprzem po czym panierujemy w bułce tartej.
2. Na niedużej ilości masła podsmażamy szynkę, aż będzie z obu stron lekko złota. Zdejmujemy z patelni.
3. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plastry pieczarki, dokładając w razie potrzeby jeszcze kawałek masła. Pieczarki solimy do smaku i zdejmujemy z patelni.
4. Na tę sama patelnię wlewamy nieduża ilość oleju, po czym smażymy kotlety. Gdy jedna strona będzie gotowa, przekładamy mięso na druga stronę. Na każdym kotlecie układamy po plasterku szynki, porcji pieczarek oraz startego żółtego sera. Zmniejszamy płomień, nakrywamy patelnię pokrywką i smażymy kotlety, aż spodnia strona będzie rumiana a ser roztopiony.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/06/Kotlet-drobiowy-po-szwajcarsku-z-szynka.html