Wykonanie
Cordon Bleu - najsmaczniejszy z kotletów. Cienko rozbity płat
mięsa z piersi kurczaka (w orginale
cielęciny) nadziewany
serem i
szynką, następnie panierowanyy w
mące,
jajku i
bułce tartej. Rozpuszczony
ser nadaje mu specyficznego, pysznego smaku. Na temat pochodzenia istnieje wiele teorii, żadna nie jest potwierdzona. Ponieważ panierowane
mięso to ulubiony sposób przygotowania przez Szwajcarów, im przypisuje się pochodzenie kotleta. Nazwa natomiast pochodzi od elitarnej francuskiej szkoły gastronomiczej Cordon Bleu (Błękitna wstążka), tytuł ten przyznawany jest we Francji mistrzom kulinarnym. Uwielbiany i bardzo popularny w Niemczech, Szwajcarii i Francji. Pyszny, prosty i wykwintny.
Składniki:4
filety z kurczaka bez polędwiczek4 plastry
szynki4 plastry
żółtego sera lub słupki2 łyżki
mąki1
jajko L
bułka tartasólmasło ghee do smażeniaWykonanie:filety cienko rozbić, lekko posolić na
mięsie ułożyć po plasterku
szynki. Plaster
szynki powinien być nieco mniejszy ( około 1 cm) niż płat
mięsa. Na połówce rozłożyć słupki
sera i złożyć kotleta na pół.
Ser pokrojony w grube słupki dużo lepiej się sprawdza, niż plasterkikotlety panierować w
mące, następnie w
jajku, a na końcu w
bułce tartej. Przy przekładaniu najlepiej pomóc sobie widelcemsmażyć na
maśle do zrumienienia po 3-4 minuty z każdej strony. Podawać natychmiast po upieczeniu. Smacznego!