Wykonanie
Cordon Bleu jest to
mięso zawinięte wokół
sera (lub z nadzieniem
serowym), a następnie panierowane i smażone.Początki oryginalnego cordon bleu przypisuje się Szwajcarii, prawdopodobnie pojawił się ten przepis około 1940 roku, po raz pierwszy wspomniany w książce kucharskiej z 1949 roku.Francuski termin Cordon Bleu jest tłumaczony jako "Błękitna Wstęga"Ja dziś przygotowałam nieco "oszczędny" cordon bleu - tylko z jednym plasterkiem
sera i dodatkowo z
szynką. Na smakoszy
serowych polecam włożyć dużo większy kawałek ok. 1,5 cm plastra
sera.
Składniki:2 szt
filet z kurczakaszynka wędzona 4 plastry
ser żółty 4 plastry1 szt
jajka5 łyżek
bułka tarta2 łyżki
mąka4 łyżki
masło1 łyżka
śmietana kremówkasól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Mięso wypłukać, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić.Każdy obłożyć plastrem
szynki i
sera,
następnie złożyć na pół i dobrze docisnąć.
Mąkę wymieszać z
pieprzem i
solą a
jajka rozmącić w
śmietanie.
Gotowe sznycle obtaczać w
mące,
potem w jaku a na końcu w
bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym
maśle na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony.