Wykonanie
Hreczanyki podobne są do Hreczniaków . Różnica jest taka, że hreczniaki są potrawą bezmięsną, składającą się z
kaszy gryczanej i
sera białego. Do hreczanyków używa się zaś
mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i warte wypróbowania. Wg Wikipedii, hreczanyki (zwane także hreczkami - od słowa "hreczka" -
kasza gryczana) są potrawą wywodzącą się z Sanoka. Przepis na podstawie strony Podkarpackie Smaki.

1/2 kg
mięsa mielonego - u mnie
wołowinataka sama objętościowo ilość ugotowanej
kaszy gryczanej - u mnie było to 100 g1
cebula3 ząbki
czosnku2
jajkasól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaew.
bułka tarta do panierowania
Kaszę ugotować do miękkości. Wymieszać z mielonym
mięsem, obraną, bardzo drobno posiekaną
cebulą i obranym, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Masę doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Dodać
jajka, wymieszać. Na chwilę odstawić, my masa odpoczęła.W międzyczasie przygotować sos.Wymieszać:150 ml gęstej kwaśnej
śmietany 12%1 czubatą łyżeczkę
majonezu4 łyżki siekanego
koperkusól i świeżo mielony
czarny pieprz do smaku.Z masy toczyć w dłoniach zgrabne kotlety. Ja moje panierowałam lekko w
bułce, by lepiej trzymały kształt. Smażyć z obu stron na złoto.Na zdjęciu podane z
marchewką krychaną.