ßßß Cookit - przepis na Saďż˝atka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat

Sa�atka ziemniaczana z pieczarkami. Kartoffelsalat

nazwa

Wykonanie

Sałatka ziemniaczana wywodzi się z kuchni niemieckiej, lecz jest lubiana i jedzona w wielu krajach. W Polsce przepis na nią zamieścił Jan Milikowski w książce "Potrawy z Kartofli" już w 1842 roku, zatem można śmiało powiedzieć, że sałatka ta na dobre zadomowiła się i w naszym kraju. I nic dziwnego, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna i pożywna, ale i łatwa w przygotowaniu. Dziś mam dla Was wersję tej sałatki, którą wzbogaciłam o dodatek aromatycznych pieczarek, dzięki którym jest jeszcze smaczniejsza, zaś dodatek świeżego koperku nadaje jej wiosenny charakter. Taka sałatka może stanowić posiłek czy przekąskę samą w sobie lub też być smacznym dodatkiem obiadowym. Pasuje ona do wszystkiego: do mięs pieczonych, do kurczaka, do ryb czy do pieczonych kiełbasek (idealna na grilla!).
proporcje orientacyjne:
3 duże ziemniaki (wielkości pieści, ok. 600 g razem) Najlepsze będą ziemniaki twarde, odmiany sałatkowej, które zachowują swój kształt po ugotowaniu
1 cebula - obrana drobniutko posiekana
6 ogórków konserwowych (lub kiszonych , jak wolicie) - pokrojonych w plasterki
250 g pieczarek - pokrojone w ćwiartki
olej do smażenia
sos:
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 12%
1 ząbek czosnku - obrany, przeciśnięty przez praskę
4 łyżki zalewy z ogórków konserwowych
2 łyżki siekanego koperku
sól i świeżo mielony czarny pieprz - intensywnie, do smaku
1. Ziemniaki bardzo dokładnie szorujemy. Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Można też je upiec w piekarniku lub mikrofalówce . Studzimy.
(Tę czynność możemy wykonać nawet na dzień wcześniej przed przygotowaniem sałatki, co bardzo ułatwia pracę. Możemy też użyć niewykorzystanych ziemniaków z innego posiłku.)
2. Oczyszczone pieczarki kroimy w ćwiartki i rumienimy na niewielkiej ilości oleju na złoto. Oprószamy solą i pieprzem.
Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w duża kostkę. Cebulę drobniutko siekamy a ogórki kroimy w plasterki.
3. Składniki sosu mieszamy. Sos doprawiamy naprawdę intensywnie do smaku solą i pieprzem - pamiętamy bowiem, że ziemniaki, które się gotowały lub piekły w mundurkach, nie będą wcale słone i cały smak nada im właśnie sos.
W salaterce mieszamy wszystkie składniki, tj. ziemniaki, cebulę, ogórki i pieczarki (trochę możemy odłożyć do dekoracji). Całości zalewamy sosem i tym razem mieszamy delikatnie, by ziemniaki się nie porozpadały. Sałatkę możemy odstawić na 20 minut, by smaki się połączyły.
Ja najbardziej lubię, gdy sałatka ziemniaczana jest podana w temperaturze pokojowej, jednak bardzo dobrze znosi ona przechowywanie w lodówce .
Przepis dołączam do akcji "Pieczarkowy Tydzień", organizowanej przez Mops w Kuchni.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/04/Salatka-ziemniaczana-z-pieczarkami-Kartoffelsalat.html