Wykonanie
Jako osoba niezbyt lubiąca
ziemniaki do obiadu, ciągle poszukuję dla nich zastępstwa. Dzisiaj proponuję wspaniały zestaw
trzech warzyw, które bardzo dobrze się za sobą komponują zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Jarzynka musi być dobrze doprawiona dlatego nie żałujcie
czosnku i
cebuli ale kropką nad i jest tutaj
koperek. Ja zrobiłam tę jarzynkę jako dodatek do obiadu ale myślę, że można dodać do niej trochę
wędzonego boczku i będzie wspaniała przekąska na kolację. Następnym razem tak zrobię:)

Składniki:300 g
brukselki200 g
pieczarekok. 2 szklanek dyni (użyłam mrożonej)2
cebule3 ząbki
czosnku (można dać mniej jeśli ktoś nie lubi)
kopereksól,
pieprzolejBrukselkę oczyścić z wierzchni liści, przekroić na pół lub ćwiartki.
Pieczarki pokroić na cząstki lub w plasterki.
Cebulę pokroić w krążki,
czsonek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać
olej, dodać
cebulę po chwili
czosnek, i chwilę przesmażyć. Dodać
brukselkę, przemieszać, podlać ok.1/2 szklanki
wody i dusić na małym ogniu ok. 10 min, od czasu doczasu mieszając. Dodać
pieczarki i
dynię i dusić jeszcze ok. 10 min. Przyprawić jarzynkę
solą,
pieprzem i mieloną
papryką. Na sam koniec dodać
koperek i dokładnie wymieszać. Podawać gorące.Smacznego:)