Wykonanie
            Wegetariańskie, bezmięsne kotleciki z samych 
jajek. Mała „I” je uwielbia i to nie przypadek, bo „jajo” było jednym z jej pierwszych słów. Przy przyrządzaniu potraw z 
jajek pamiętam zawsze o jednym. Nie używam 
jajek od kur z chowu klatkowego (oznaczone cyfrą 3). Staram się wybierać 
jajka od kur z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 1), ewentualnie z chowu ściółkowego (oznaczone cyfrą 2). Jak mam być szczera, to nie do końca jestem w stanie zauważyć różnicę w smaku 
między tymi 
jajkami. Chodzi o głównie o sposób traktowania kur. Różnica w cenie naprawdę nie jest aż tak duża, żeby usprawiedliwiała trzymanie kur w zamkniętych pomieszczeniach, ściśniętych w maleńkich klatkach. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zapłacić dosłownie kilka złotych więcej i jeść Kotlety jajeczne z czystym sumieniem :)

Składniki:6 
jajekSólPieprzPęczek 
koperkuBułka tartaOlejWykonanie:5 
jajek gotujemy na twardo. Ugotowane 
jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy jedno świeże, rozbite 
jajko, 2 łyżki 
bułki tartej, posiekany 
koperek (może też być 
pietruszka lub 
szczypiorek), trochę 
soli i 
pieprzu i całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeżeli masa jest zbyt sucha i kruszy się, to możemy wbić jeszcze jedno 
jajko). Kotleciki obtaczamy w 
bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym 
olejem.

