Wykonanie
Wegetariańskie, bezmięsne kotleciki z samych
jajek. Mała „I” je uwielbia i to nie przypadek, bo „jajo” było jednym z jej pierwszych słów. Przy przyrządzaniu potraw z
jajek pamiętam zawsze o jednym. Nie używam
jajek od kur z chowu klatkowego (oznaczone cyfrą 3). Staram się wybierać
jajka od kur z wolnego wybiegu (oznaczone cyfrą 1), ewentualnie z chowu ściółkowego (oznaczone cyfrą 2). Jak mam być szczera, to nie do końca jestem w stanie zauważyć różnicę w smaku
między tymi
jajkami. Chodzi o głównie o sposób traktowania kur. Różnica w cenie naprawdę nie jest aż tak duża, żeby usprawiedliwiała trzymanie kur w zamkniętych pomieszczeniach, ściśniętych w maleńkich klatkach. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej jest zapłacić dosłownie kilka złotych więcej i jeść Kotlety jajeczne z czystym sumieniem :)
Składniki:6
jajekSólPieprzPęczek
koperkuBułka tartaOlejWykonanie:5
jajek gotujemy na twardo. Ugotowane
jajka obieramy i kroimy w kosteczkę. Dodajemy jedno świeże, rozbite
jajko, 2 łyżki
bułki tartej, posiekany
koperek (może też być
pietruszka lub
szczypiorek), trochę
soli i
pieprzu i całość mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki (jeżeli masa jest zbyt sucha i kruszy się, to możemy wbić jeszcze jedno
jajko). Kotleciki obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym
olejem.