Wykonanie
Kupiłam niedużą porcję
łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości
pomidorów i
białego wina, z dużą ilością
ziół i
czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była
kasza bulgur, którą ostatnio jemy często.
Baranina to chyba moje ulubione
mięso. Pomysł z dodaniem
fety okazał się świetny. Polecam!Inspiracja był przepis Nigelli Lawson
składniki4 łyżki
oliwy z oliwek, w razie potrzeby więcej600 g
baraniny ( użyłam
łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm2 średnie
cebule, pokrojone drobno
sól4 ząbki
czosnku,przeciśnięte przez praskęlistki z 4 gałązek
tymianku1 łyżeczka
suszonego oregano2
liście laurowe1 nieduża
marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż1 puszka( 400 g) krojonych
pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkęszklanka białego
wytrawnego wina +
bulion do uzupełnieniaŚwieżo zmielony
czarny pieprz100 g
sera feta2 do 3 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki,
oregano lub liści
bazyliiprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać 3 łyżki
oleju. Obsmażać
mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać
oleju, dodać
cebulę, posypać trochę
solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać
czosnek,
tymianek i
oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach
czosnku i
ziół, dodać
mięso,
liście laurowe,
marchew,
pomidory i
wino. Płyn powinien zakrywać
mięso ( można uzupełnić
bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu. Po tym czasie
mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć
marchewki i
listki laurowe, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.
Mięso podawać z
kaszą ,
ryżem lub drobnym
makaronem, posypane pokruszoną
fetą ,
pietruszką lub
oregano. Smacznego!