ßßß Cookit - przepis na Gulasz z baraniny

Gulasz z baraniny

nazwa

Wykonanie

Kupiłam niedużą porcję łopatki baraniej. Na tyle niedużą, że szkoda było ją piec, lepszym pomysłem było duszenie. Gulasz duszony w dużej ilości pomidorów i białego wina, z dużą ilością ziół i czosnku, wyszedł na prawdę smaczny. U nas dodatkiem była kasza bulgur, którą ostatnio jemy często. Baranina to chyba moje ulubione mięso. Pomysł z dodaniem fety okazał się świetny. Polecam!
Inspiracja był przepis Nigelli Lawson
składniki
4 łyżki oliwy z oliwek, w razie potrzeby więcej
600 g baraniny ( użyłam łopatki bez kości) pokrojona w kostkę około 4x4 cm
2 średnie cebule, pokrojone drobno
sól
4 ząbki czosnku,przeciśnięte przez praskę
listki z 4 gałązek tymianku
1 łyżeczka suszonego oregano
2 liście laurowe
1 nieduża marchewka, obrana, przekrojona wzdłuż
1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę
szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia
Świeżo zmielony czarny pieprz
100 g sera feta
2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien zakrywać mięso ( można uzupełnić bulionem). Doprowadzić do wrzenia, pogotować na około 3 minuty. Przykryć, przenieść do piekarnika i piec przez około 2 do 2 1/2 godziny, lub gotować na kuchence na bardzo małym ogniu. Po tym czasie mięso powinno być bardzo miękkie. Usunąć marchewki i listki laurowe, doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso podawać z kaszą , ryżem lub drobnym makaronem, posypane pokruszoną fetą , pietruszką lub oregano. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2014/08/gulasz-z-baraniny.html