Wykonanie
Szukałam przepisu który jest wygodny do zrobienia i najlepiej jednogarnkowy. Znalazłam taki na tej stronie. Baeckeoffe jest typowym daniem z francuskiego regionu Alzacji , znajdującego się na granicy z Niemcami . W Alzacji, to proste danie z
trzech rodzajów
mięs (
jagnięciny,
wołowiny,
wieprzowiny),
ziemniaków i
wina jest robione w tradycyjnych glinianych owalnych garnkach. Pierwotnie było to jedzenie szykowane na dzień przeznaczony na pranie.Kobiety szykowały je wieczorem i odbierały od piekarza następnego dnia. Bardzo wygodna potrawa na spotkanie ze znajomymi !
składniki (8 osób)2 średnie
cebule, drobno posiekane2 małe
pory, białe i jasnozielone części, drobno posiekane1 duża
marchew, obrana i drobno posiekana2 lub 3 ząbki
czosnku, bardzo drobno posiekane2
liście laurowe1 łyżeczka całych
jagód jałowca1 1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego
tymianku3 łyżki drobno posiekanej
natki pietruszki3 szklanki (jedna butelka 750 ml) białego
wytrawnego wina+ więcej, jeśli to konieczne, do garnka500 g
łopatki wołowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g
łopatki wieprzowej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)500 g
łopatki jagnięcej bez kości, pokrojonej w sporą kostkę (3cm x 3 cm)
Sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwa z oliwek2 kg
ziemniaków, obranychprzygotowanieW dużej misce, wymieszać
cebulę,
pory,
marchew,
czosnek,
liście laurowe,
jagody jałowca,
tymianek,
pietruszkę ,
wino ,
wołowinę,
wieprzowinę ,
jagnięcinę , 1 1/2 łyżeczki
soli , i 1 łyżeczka
pieprzu. Dobrze wymieszać, przykryć lub przełożyć do foliowej torby i zamknąć. Przechowywać w lodówce przez od 12 do 24 godzin. Kilka
razy przemieszać
mięso z marynatą, lub, jeżeli jest zamknięte w torbie, odwrócić torbę.Gdy wszystko jest gotowe do gotowania rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Posmarować
oliwą naczynie do zapiekania.
Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić dobrze
solą i
pieprzem. Nie myć już
ziemniaków po pokrojeniu.
Skrobia ziemniaczana zagęści
bulion. Połowę
ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić
mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć
mięso i warzywa na wierzchu
ziemniaków, przykryć pozostałymi
ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na
ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa
ziemniaków, dodać więcej
wina lub
wody , tak aby
ziemniaki były zakryte.Przykryć garnek. Umieścić naczynie w piecu i piec , aż
mięso będzie bardzo miękkie , ok 3 i1 /2 godz . Na ostatnie pół godziny zdjąć pokrywę i piec bez przykrycia aż
ziemniaki na wierzchu są ładnie rumiane. Podawać w naczyniu w którym się piekło. Smacznego!