ßßß Cookit - przepis na Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

nazwa

Wykonanie

Jak niewiele trzeba czasu na zrobienie domowej kostki warzywnej bez chemi. Po raz kolejny wiemy co jemy a ile satysfakcji z tak małej rzeczy :) Gorąco zachęcam do zrobienia wszak nie zajmuje to wiele czasu. Przepis z bloga Poezja smaku .
Składniki :
1 pęczek lubczyku ( użyłam około 2 sporych łyżek suszonego )
1 mały pęczek natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
2 duże marchewki
2 łodygi selera naciowego
1 mała pietruszka
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 białej części pora
4 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
1 suszony liść laurowy
1 suszony grzybek ( pominęłam )
1 łyżeczka kukrumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3-4 łyżeczki soli lub więcej w razie potrzeby ( dałam 2 morskiej - w zupelności starczyło )
Marchew, pitruszkę, nać selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekamy w cienkie półplasterki. Lubczyk i natkę pietruszki dorobno siekamy.
Do moździerza wkładamy wszystkie suche przyprawy jak ziele angielskie, kolendrę, liść laurowy, pieprz, kurkumę, tymianek, suszony grzybek ( jeśli użyjemy ) i sól. Sól przyspieszy nam rozcieranie. Wszystkie przyprawy ucieramy na proszek.
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy całość 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy, smażymy 1 minutę. Zalewamy całość 2 szklankami wody, dodajemy sos sojowy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia dodajemy lubczyk, natkę pietruszki. Próbujemy czy nie trzeba dosolić. Blendjemy i przekładamy do słoiczka w, który przechowujemy w lodówce przez tydzień lub do małych pojemniczków na lód i zamrażamy. Zamrożone można przechowywać 3 miesiące.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2015/02/Domowa-kostka-rosolowa.html