Wykonanie
Jak niewiele trzeba czasu na zrobienie domowej kostki warzywnej bez chemi. Po raz kolejny wiemy co jemy a ile satysfakcji z tak małej rzeczy :) Gorąco zachęcam do zrobienia wszak nie zajmuje to wiele czasu. Przepis z bloga Poezja smaku .
Składniki :1 pęczek
lubczyku ( użyłam około 2 sporych łyżek suszonego )1 mały pęczek
natki pietruszki2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
sosu sojowego2 duże
marchewki2
łodygi selera naciowego1 mała
pietruszka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1/2 białej części
pora4 ziarenka
ziela angielskiego6 ziarenek
czarnego pieprzu1 suszony
liść laurowy1 suszony grzybek ( pominęłam )1 łyżeczka
kukrumy1 łyżeczka ziaren
kolendry1/2 łyżeczki suszonego
tymianku3-4 łyżeczki
soli lub więcej w razie potrzeby ( dałam 2 morskiej - w zupelności starczyło )
Marchew,
pitruszkę, nać
selera ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę i
pora siekamy w cienkie półplasterki.
Lubczyk i
natkę pietruszki dorobno siekamy.Do moździerza wkładamy wszystkie suche
przyprawy jak
ziele angielskie,
kolendrę,
liść laurowy,
pieprz,
kurkumę,
tymianek, suszony grzybek ( jeśli użyjemy ) i
sól.
Sól przyspieszy nam rozcieranie. Wszystkie
przyprawy ucieramy na proszek.W rondlu rozgrzewamy
oliwę. Wrzucamy warzywa i przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Smażymy całość 5 minut. Następnie dodajemy
przyprawy, smażymy 1 minutę. Zalewamy całość 2 szklankami
wody, dodajemy
sos sojowy, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia dodajemy
lubczyk,
natkę pietruszki. Próbujemy czy nie trzeba dosolić. Blendjemy i przekładamy do słoiczka w, który przechowujemy w lodówce przez tydzień lub do małych pojemniczków na
lód i zamrażamy. Zamrożone można przechowywać 3 miesiące.Smacznego :)