ßßß
Składniki:3 marchewki3 pietruszki1 duża cebulapół pęczka natki pietruszkipół selera1 por ( biała część )2 ząbki czosnku3 kulki ziela angielskiego2 liście laurowepół łyżeczki kurkumy1,5 łyżeczki lubczyku ( u mnie suszony Tytki Smaku )Przygotowanie:Marchewki, pietruszki, seler, por, cebulę i czosnek, kroimy w drobną kostkę ( możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ), natkę pietruszki drobno siekamy.Włączamy piekarnik na 50-100 stopni. Pokrojone, lub starte warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy lekko uchylonych drzwiczkach, suszymy warzywa ( u mnie trwało to około 2 godzin, przy temperaturze 70 stopni ).Całkowicie wysuszone, łączymy z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, lubczykiem i miksujemy drobno blenderem ( w zależności jaką vegetę chcemy otrzymać ).Ja odłożyłam ze 3 łyżki warzyw zaraz po wysuszeniu i dodałam je do średnio zmiksowanej vegety, tak by mieć przyprawę z widocznymi kawałkami warzyw :)

Kategorie: