Wykonanie
Składniki:3
marchewki3
pietruszki1 duża
cebulapół pęczka
natki pietruszkipół
selera1
por ( biała część )2 ząbki
czosnku3 kulki
ziela angielskiego2
liście laurowepół łyżeczki
kurkumy1,5 łyżeczki
lubczyku ( u mnie suszony Tytki Smaku )Przygotowanie:
Marchewki,
pietruszki,
seler,
por,
cebulę i
czosnek, kroimy w drobną kostkę ( możemy zetrzeć na tarce o grubych oczkach ),
natkę pietruszki drobno siekamy.Włączamy piekarnik na 50-100 stopni. Pokrojone, lub starte warzywa układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przy lekko uchylonych drzwiczkach, suszymy warzywa ( u mnie trwało to około 2 godzin, przy temperaturze 70 stopni ).Całkowicie wysuszone, łączymy z
zielem angielskim, liśćmi laurowymi,
lubczykiem i miksujemy drobno blenderem ( w zależności jaką
vegetę chcemy otrzymać ).Ja odłożyłam ze 3 łyżki warzyw zaraz po wysuszeniu i dodałam je do średnio zmiksowanej
vegety, tak by
mieć przyprawę z widocznymi kawałkami warzyw :)
Kategorie: