Wykonanie
Przepis z książki Jamie Oliver "Kulinarne wyprawy Jamiego"
składniki2
marchewki, obrane i drobno pokrojone2
łodygi selera naciowego,obrane i pokrojone2
cebule obrane i pokrojone w kostkętłuszcz do smażenia - kaczy lub
oliwa500 g
zielonej soczewicy1 l
bulionu warzywnego1
ziemnak obrany i grubo pokrojony6 kaczych nóg confit200 g młodego
szpinakusól morska,
pieprzczerwony
ocet winnyjogurt naturalnybukiet
ziół:1 łodyga
selera naciowegopęczek
tymiankupęczek
natki pietruszkiliść laurowy1/2
poraprzygotowaniepokrojone
marchewki,
seler naciowy i
cebulę poddusić bez rumienienia na tłuszczu przez ok 10 min. aby warzywa zmiękły.
Zioła z bukietu związać sznurkiem kuchennym. Do podduszonych warzyw dorzucić
soczewicę , zalać
bulionem, wrzucić pokrojone
ziemniaki i związany bukiet warzyw. Gotować ok 45 min, mieszając od czasu do czasu.
Soczewica powinna wchłonąć prawie cały płyn.Równocześnie rozgrzać piekarnik do 200 st. Nogi wyciągnąć z tłuszczu, usunąć nadmiar,ułożyć w brytfance i piec na górnej półce piekarnika 20- 30 min.Parę minut przed końcem gotowania dodać do
soczewicy pokrojony
szpinak . Na koniec wyciągnąć bukiet
ziół a
ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Doprawić do smaku
oliwą ,
octem solą i
pieprzem.Udka wyjąć z piekarnika i odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowy ręcznik
Soczewicę ułożyć w miseczkach , dodać po łyżce
jogurtu naturalnego, na wierzchu położyć kaczą nogę.Razem z nogami można podpiec
ziemniaki