Wykonanie
Ta zupa była dla mnie szczególnym wyzwaniem – mój mąż zawsze z wielkim sentymentem wspominał zupę krem z
porów, którą robiła jego mama. Moja porowa jest inna – przede wszystkim robię ją na wywarze warzywnym, a nie na kościach, no i miksuję zamiast przecierać przez sito. Mimo to weszła na stałe do naszego domowego menu i cieszy się wielkim uznaniem. Teraz, kiedy pojawiły się
młode pory, grzech z nich nie skorzystać. Ale również zimą, kiedy świeżych warzyw jest niewiele, porowa jest świetnym pomysłem.
Składniki4
pory (tylko jasne części)
CebulaDuży
ziemniak lub dwa mniejsze4 szklanki
bulionu warzywnegoTymianek150ml
jogurtu naturalnegoOliwaSól,
pieprz2 kromki
pieczywa pełnoziarnistego na grzankiPrzygotowanie
Pory pokrój na cienkie krążki,
cebulę posiekaj.Zeszklij na patelni posmarowanej
oliwą z oliwek.
Pora i
cebulę przełóż do garnka z
bulionem, dodaj pokrojone w kostkę
ziemniaki i listki świeżego
tymianku.Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż
ziemniaki zaczną się rozpadać.Kromki
chleba pokrój w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną
oliwy.Zmiksuj zupę, dodaj
jogurt. podawaj z grzankami.Smacznego!