ßßß Cookit - przepis na Porowa

Porowa

nazwa

Wykonanie

Ta zupa była dla mnie szczególnym wyzwaniem – mój mąż zawsze z wielkim sentymentem wspominał zupę krem z porów, którą robiła jego mama. Moja porowa jest inna – przede wszystkim robię ją na wywarze warzywnym, a nie na kościach, no i miksuję zamiast przecierać przez sito. Mimo to weszła na stałe do naszego domowego menu i cieszy się wielkim uznaniem. Teraz, kiedy pojawiły się młode pory, grzech z nich nie skorzystać. Ale również zimą, kiedy świeżych warzyw jest niewiele, porowa jest świetnym pomysłem.
Składniki
4 pory (tylko jasne części)
Cebula
Duży ziemniak lub dwa mniejsze
4 szklanki bulionu warzywnego
Tymianek
150ml jogurtu naturalnego
Oliwa
Sól, pieprz
2 kromki pieczywa pełnoziarnistego na grzanki
Przygotowanie
Pory pokrój na cienkie krążki, cebulę posiekaj.
Zeszklij na patelni posmarowanej oliwą z oliwek.
Pora i cebulę przełóż do garnka z bulionem, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i listki świeżego tymianku.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 20 minut, aż ziemniaki zaczną się rozpadać.
Kromki chleba pokrój w kostkę i usmaż na patelni z odrobiną oliwy.
Zmiksuj zupę, dodaj jogurt. podawaj z grzankami.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/21/porowa