Bataty odkryłam niedawno. Na początek przygotowywałam z nich tylko frytki, jakoś nie pasowały mi w innych daniach. Aż któregoś dnia trafiłam gdzieś w sieci na przepis łączący bataty z soczewicą. Świetny pomysł na pełnowartościowy posiłek wegetariański. Nie dość, że sycący to jeszcze niskokaloryczny :)przepis na 2 porcje1 duży batatśrednia marchewkaśrednia cebula90 g zielonej soczewicy2 łyżki oliwy700 ml bulionu warzywnego2 liście laurowesól, pieprznatka pietruszkiZiemniaki, marchewkę i cebulę obierz. Ziemniaki pokrój w 1 cm kostkę, a marchew i cebulę w półplasterki. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj liść laurowy. Po kilku sekundach dodaj pokrojone warzywa i podsmażaj je ok. 5 minut. Następnie dodaj soczewicę i gorący bulion. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj kolejne 20 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku. Podawaj gorącą z posiekaną natką pietruszki :)Smacznego :)