ßßß Cookit - przepis na PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK

PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię brązowe pieczarki. Od kiedy poznałam ich smak i aromat zachwycają mnie bardziej niż te tradycyjne białe. Są trochę twardsze i pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów, podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę :))
Składniki:
500 g pieczarek brązowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
bulion warzywny
liść laurowy
ziele angielskie
oliwa z oliwek
śmietana 18%
pieprz
sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę i pietruszkę obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło:( )
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/pieczarkowa-z-brazowych-pieczarek.html