ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kapustą i grzybami.

nazwa

Wykonanie

W Wigilię na naszych stołach wręcz muszą zagościć pierogi z kapustą i grzybami... W moim przepisie znajdziecie pieczarki, które bez problemu można zastąpić "prawdziwymi" grzybkami - ja grzybów nie lubię jedynie pieczarki jestem w stanie jakoś znieść.
Farsz jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Ciasto zagniata się szybko, jest miękkie i delikatne.
Polecam!
Składniki na farsz : ( na około 50 - 60 sztuk)
* 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką,
* 2 liście laurowe,
* 3 ziarnka ziela angielskiego,
* 5 ziarenek pieprzu czarnego,
* 5 średniej wielkości cebul,
* oliwa do smażenia,
* 500 g pieczarek,*
* 2 łyżki natki z pietruszki,
* sól, pieprz,
Składniki na ciasto :
* 3 szklanki mąki,
* 1 łyżeczka soli,
* 1 jajko,
* 2/3 szklanki letniej wody z łyżką oliwy,
Przygotowanie farszu :
Kapustę wypłucz w letniej wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, przełóż do garnka, dodaj liście laurowe, ziela angielskie, pieprz, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż kapusta będzie miękka (około 1-1,5 godziny).
W miedzy czasie...
Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę podsmaż na rozgrzanej oliwie, następnie przełóż do dużej miski.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki, podsmaż na patelni i dodaj do cebuli.
Cebule, pieczarki i natkę pietruszki dobrze wymieszaj.
Odcedź kapustę gdy będzie miękka, przestudź, przekrój kilka razy aby się nie ciągnęła i dodaj do grzybów z cebulą.
Wszystko dobrze wymieszaj , dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta :
Na stolnice przesiej mąkę wraz z łyżeczką soli, wbij w środek jajko.
Stopniowo dodając wodę z olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.
Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżeczkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.
Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną wodą.
Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.
Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną wodą i ułóż na półmisku/tacy.
Pierogi można lekko pokropić oliwa dzięki czemu nie będą się sklejały.
Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je oliwą.
Źródło:http://www.jusiagotuje.pl/2012/12/pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html