Wykonanie
            W Wigilię na naszych stołach wręcz muszą zagościć pierogi z 
kapustą i 
grzybami... W moim przepisie znajdziecie 
pieczarki, które bez problemu można zastąpić "prawdziwymi" 
grzybkami - ja 
grzybów nie lubię jedynie 
pieczarki jestem w stanie jakoś znieść.Farsz jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Ciasto zagniata się szybko, jest miękkie i delikatne.Polecam!Składniki na farsz : ( na około 50 - 60 sztuk)* 1/2 kg 
kapusty kiszonej z 
marchewką,* 2 
liście laurowe,* 3 ziarnka 
ziela angielskiego,* 5 ziarenek 
pieprzu czarnego,* 5 średniej wielkości 
cebul,* 
oliwa do smażenia,* 500 g 
pieczarek,** 2 łyżki 
natki z 
pietruszki,* 
sól, 
pieprz,Składniki na ciasto :* 3 szklanki 
mąki,* 1 łyżeczka 
soli,* 1 
jajko,* 2/3 szklanki letniej 
wody z łyżką 
oliwy,Przygotowanie farszu :
Kapustę wypłucz w letniej wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, przełóż do garnka, dodaj 
liście laurowe, 
ziela angielskie, 
pieprz, zalej 
wodą i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż 
kapusta będzie miękka (około 1-1,5 godziny).W 
miedzy czasie...
Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę podsmaż na rozgrzanej 
oliwie, następnie przełóż do dużej miski.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki, podsmaż na patelni i dodaj do 
cebuli.
Cebule, 
pieczarki i 
natkę pietruszki dobrze wymieszaj.Odcedź 
kapustę gdy będzie miękka, przestudź, przekrój kilka 
razy aby się nie ciągnęła i dodaj do 
grzybów z 
cebulą.Wszystko dobrze wymieszaj , dopraw do smaku 
solą i 
pieprzem.Przygotowanie ciasta :Na stolnice przesiej 
mąkę wraz z łyżeczką 
soli, wbij w środek 
jajko.Stopniowo dodając 
wodę z 
olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżeczkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną 
wodą.Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną 
wodą i ułóż na półmisku/tacy.Pierogi można lekko pokropić 
oliwa dzięki 
czemu nie będą się sklejały.Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je 
oliwą.

