Wykonanie
W Wigilię na naszych stołach wręcz muszą zagościć pierogi z
kapustą i
grzybami... W moim przepisie znajdziecie
pieczarki, które bez problemu można zastąpić "prawdziwymi"
grzybkami - ja
grzybów nie lubię jedynie
pieczarki jestem w stanie jakoś znieść.Farsz jest smaczny i łatwy w przygotowaniu. Ciasto zagniata się szybko, jest miękkie i delikatne.Polecam!Składniki na farsz : ( na około 50 - 60 sztuk)* 1/2 kg
kapusty kiszonej z
marchewką,* 2
liście laurowe,* 3 ziarnka
ziela angielskiego,* 5 ziarenek
pieprzu czarnego,* 5 średniej wielkości
cebul,*
oliwa do smażenia,* 500 g
pieczarek,** 2 łyżki
natki z
pietruszki,*
sól,
pieprz,Składniki na ciasto :* 3 szklanki
mąki,* 1 łyżeczka
soli,* 1
jajko,* 2/3 szklanki letniej
wody z łyżką
oliwy,Przygotowanie farszu :
Kapustę wypłucz w letniej wodzie, aby nie była zbyt kwaśna, przełóż do garnka, dodaj
liście laurowe,
ziela angielskie,
pieprz, zalej
wodą i gotuj na wolnym ogniu do czasu aż
kapusta będzie miękka (około 1-1,5 godziny).W
miedzy czasie...
Cebule obierz, posiekaj w drobną kostkę podsmaż na rozgrzanej
oliwie, następnie przełóż do dużej miski.
Pieczarki umyj, osusz, pokrój na nieduże kawałki, podsmaż na patelni i dodaj do
cebuli.
Cebule,
pieczarki i
natkę pietruszki dobrze wymieszaj.Odcedź
kapustę gdy będzie miękka, przestudź, przekrój kilka
razy aby się nie ciągnęła i dodaj do
grzybów z
cebulą.Wszystko dobrze wymieszaj , dopraw do smaku
solą i
pieprzem.Przygotowanie ciasta :Na stolnice przesiej
mąkę wraz z łyżeczką
soli, wbij w środek
jajko.Stopniowo dodając
wodę z
olejem zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto przykryj ścierką i zostaw na 5 minut, następnie zagnieć i rozwałkuj na grubość około 1 , 5 milimetra.Szklanką o wąskim brzegu wykrój kółko, nałóż łyżeczkę farszu i dobrze zlep brzegi ciasta.Pierogi gotuj od razu po przygotowaniu, w dużym garnku wypełnionym soloną
wodą.Wrzucaj do wrzątku po kilka pierogów (tak aby luźno pływały) i gotuj około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch.Ugotowane pierogi wyłów łyżka cedzakową, przepłucz zimną
wodą i ułóż na półmisku/tacy.Pierogi można lekko pokropić
oliwa dzięki
czemu nie będą się sklejały.Gotowe pierogi można także zamrozić, jednak trzeba przedtem nasmarować je
oliwą.