ßßß
około 700 gramów schabu bez kości300 gramów pieczarek ( świetnie sprawdzą się również kurki i boczniaki)200 gramów kwaśnej, gęstej śmietany 18%2 średnie cebulesól, pieprz1 płaska łyżeczka majeranku (opcjonalnie)3 ziarenka ziela angielskiego1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego lub wołowegoliść laurowysiekana natka pietruszki do podaniaSchab umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, podsmażyć na oleju, kiedy wytraci wilgoć dodać pokrojoną w półtalarki cebulę i pokrojone pieczarki, posolić, dodać pieprz, smażyć około 3 minut, zalać gorącym bulionem, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 40 minut. Jeśli sos za bardzo nam się zredukował, dolać odrobinę wody. Kiedy mięso będzie już kruche i miękkie, wsypać majeranek (opcjonalnie), wymieszać, ewentualnie doprawić, wyłączyć gaz. Następnie dodać zahartowaną śmietanę, wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki.
