ßßß
Składniki:3 -4 porcje500 g kapusty kiszonej500 g pieczarek400 g schabu (w plastrach)400 ml bulionu warzywnego3 liście laurowe3 kulki ziela angielskiegobiała cebula30 g masłasólpieprzWykonanie:Schab nacieramy z obu stron solą oraz pieprzem i kroimy w większe kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę siekamy (lubię mocno kwaśną, więc jej nie przepłukiwałam). Jeśli mamy kapustę z zalewą nie odlewamy jej (chyba, że wolimy mało kwaśną wersję).W większym garnku rozpuszczamy masło. Podsmażamy na nim cebulę dopóki nie zrobi się szklista i dodajemy pieczarki. Delikatnie solimy . Gdy pieczarki puszczą sok i zmniejszą swoją objętość dodajemy liście laurowe, kulki ziela angielskiego i kapustę razem z zalewą.Całość zalewamy bulionem i dodajemy pokrojony schab. Dusimy pod przykryciem przez około 30-40 minut na niewielkim ogniu, pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.Smacznego!