Wykonanie
Osoby które wiecznie skarżą się na to że im zimno powinny częściej jeść zupy. Talerz gorącej zupy rozgrzewa, jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, zawierają dużo witamin i minerałów, zaspakajają pragnienie oraz "zabijają" pierwszy głód.
Soczewica jest jednym z naszych ulubionych roślin strączkowych, dlatego przygotowałyśmy ten krem. Smaczna, pożywna i rozgrzewa.
2
marchewkipor3
ziemniaki3/4 szklanki
zielonej soczewicy1,5 litra
bulionupieprz,
sól,
tymianeknatka pietruszkiPokrojoną
marchewkę i
pora gotujemy w
bulionie około 10 minut. W osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy
soczewicę do miękkości. Następnie do
bulionu dodajemy
ziemniaki, również pokrojone w kostkę. Po dodaniu
ziemniaków zupę gotujemy około 20 minut. Następnie przyprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Gotujemy jeszcze 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy do zupy część
soczewicy i miksujemy. Kiedy uzyskamy już konsystencję kremu, dodajemy resztę
soczewicy, podajemy z
natką pietruszki.