Wykonanie
Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch. Stąd też jej nazwa " zucchina".W zależności od odmiany może być ciemnozielona,żółta lub pasiasta.
Cukinie najlepiej zrywać wcześniej jak osiągnie 15-20cm i jest najdelikatniejsza.
Cukinia jest łagodnym w smaku i lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A,C,K, PP i B1, beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie.Warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie działa na proces trawienia,dlatego polecany jest przy nadkwaśności. Warto wiedzieć , że
cukinia jest jednym z warzyw, które powinno podawać się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją półtora rocznym maluchom.Jeśli macie takie brzdące w domu, to zupa ta będzie idealna. Po co kupować papki w słoiczkach i przepłacać, jak można szybko samemu zrobić pyszną zupę w domu - przynajmniej wiesz co twoje dziecko je ;) Wystarczy całość zmiksować blenderem.Dorośli też się nią zajadają,ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy z warzyw.
Składniki:1 duża
cukinia3
marchewki1 mała
seler1 średnia
cebula2 łyżki posiekanego
pora2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki posiekanego
tymianku2 łyżeczki posiekanego
rozmarynu5 średnich
ziemniaków1,5l
bulionusól morska,
pieprzjogurt naturalnyświeże listki
bazyliiWykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na
maśle.
Cebule siekamy, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę,
seler,
por,
ziemniaki i posiekane
zioła.
Wszystko razem podsmażamy przez ok 15 minut, od czasu do czasu podlewając odrobiną rosołu. Po tym czasie warzywa dodajemy do garnka z
cukinią, mieszamy. Dolewamy tyle
buliony, żeby przykryły warzywa, jeśli jest tak potrzeba doprawiamy
solą i
pieprzem.
Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu,aż warzywa będą całkiem miękkie. Możemy wyciągnąć parę ugotowanych kostek
cukinii,do dekoracji na talerz.Następnie zdejmujemy z ognia i całość miksujemy blenderem na jednolity krem.
Jeśli jest zbyt gęsty, można dolać
bulionu. Ja zrobiłam dosyć pikantną zupę. Ale jeśli chcecie żeby jadły to wasze dzieci,
dajcie mniej przypraw.Jest bardzo pożywna.
Zupę dekorujemy kawałkami
cukinii, odrobiną
jogurtu naturalnego i listkami
bazylii.Gotowe.
Smacznego!!!