Wykonanie
Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Przywędrowała do nas z Włoch. Stąd też jej nazwa " zucchina".W zależności od odmiany może być ciemnozielona,żółta lub pasiasta.
Cukinie najlepiej zrywać wcześniej jak osiągnie 15-20cm i jest najdelikatniejsza.
Cukinia jest łagodnym w smaku i lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A,C,K, PP i B1, beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie.Warzywo to odkwasza organizm i pozytywnie działa na proces trawienia,dlatego polecany jest przy nadkwaśności. Warto wiedzieć , że
cukinia jest jednym z warzyw, które powinno podawać się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją półtora rocznym maluchom.Jeśli macie takie brzdące w domu, to zupa ta będzie idealna. Po co kupować papki w słoiczkach i przepłacać, jak można szybko samemu zrobić pyszną zupę w domu - przynajmniej wiesz co twoje dziecko je ;) Wystarczy całość zmiksować blenderem.Dorośli też się nią zajadają,ja osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju kremy z warzyw.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/1930343880.JPG)
Składniki:1 duża
cukinia3
marchewki1 mała
seler1 średnia
cebula2 łyżki posiekanego
pora2 łyżki posiekanej
natki pietruszki2 łyżeczki posiekanego
tymianku2 łyżeczki posiekanego
rozmarynu5 średnich
ziemniaków1,5l
bulionusól morska,
pieprzjogurt naturalnyświeże listki
bazylii![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/-1006497203.JPG)
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/328434912.JPG)
Wykonanie:
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy w garnku na
maśle.
Cebule siekamy, podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę
marchewkę,
seler,
por,
ziemniaki i posiekane
zioła.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/-1469146677.JPG)
Wszystko razem podsmażamy przez ok 15 minut, od czasu do czasu podlewając odrobiną rosołu. Po tym czasie warzywa dodajemy do garnka z
cukinią, mieszamy. Dolewamy tyle
buliony, żeby przykryły warzywa, jeśli jest tak potrzeba doprawiamy
solą i
pieprzem.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/1437026264.JPG)
Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu,aż warzywa będą całkiem miękkie. Możemy wyciągnąć parę ugotowanych kostek
cukinii,do dekoracji na talerz.Następnie zdejmujemy z ognia i całość miksujemy blenderem na jednolity krem.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/-1832637055.JPG)
Jeśli jest zbyt gęsty, można dolać
bulionu. Ja zrobiłam dosyć pikantną zupę. Ale jeśli chcecie żeby jadły to wasze dzieci,
dajcie mniej przypraw.Jest bardzo pożywna.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/-1871589459.JPG)
Zupę dekorujemy kawałkami
cukinii, odrobiną
jogurtu naturalnego i listkami
bazylii.Gotowe.
![](/Data/Images/mojekulinarnewyprawy.blogspot.com\2014_slash_08_slash_zupa-krem-z-cukini_86/l/493255475.JPG)
Smacznego!!!