Wykonanie
Oto i kolejna zupa z cyklu 7 zimowych zup z serwisu dzieci są ważne. Poprzednie (czyli zupa z
porów, krem z warzyw, ziemniaczano-buraczana ) wyszły naprawdę smacznie. :) Postanowiłam więc wypróbować dziś zupę
pomidorową. Chyba nie zdziwi Was stwierdzenie, że znów otrzymałam bardzo smaczną zupę. W postaci podstawowej jest dobra, a w postaci zupa-krem wyśmienita :) Delikatna, gęsta a posypanie na koniec
słonecznikiem daje bardzo mily efekt. I znów bliźniaki chciały mi całą zupę wyjeść, którą pracowicie zpodwójnej porcji na 2 dni gotowałam! Tym razem im na to nie pozwoliłam - powiedziałam, ze jutro też musimy
mieć zupę jakąś.., ;)

Składniki:
oliwa1
cebulaszczypta
pieprzuok. 3/4 l
wodymały
przecier pomidorowy (dałam 450ml)trochę świeżego
tymianku4 łyżki
kaszy jaglanej3 małe
ziemniaki1 mała
marchewka1 mała cała
pietruszka1 cała pałka
selera naciowegopół
pora (w całości)3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól do smaku
natka pietruszkiew.
słonecznikWykonanie :W garnku rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią pokrojoną
cebulę. Gdy się zeszkli dodać
pieprz a następnie ciepłą
wodę i
przecier pomidorowy. Następnie - w kolejności wymienionej w składnikach dodajemy:
tymianekwypłukaną
kaszę jaglanąobrane i pokrojone
ziemniaki i
marchewkęumyte obrane, w całości -
pietruszkę,
seler i
por.oraz
przyprawy -
liście laurowe i
ziele angielskieNa sam koniec dodać
sól i ew.
wodę - jeśli jest jej za mało.Gotować na niewielkim ogniu ok 25 minut (aż
kasza się dobrze rozgotuje).Po ugotowaniu wyjąć
por,
seler i
pietruszkę. Można zmiksować - wychodzi wtedy bardzo dobra, delikatna zupa - krem (polecam!!!).Podawać zupę posypaną
natką pietruszki i
ziarnami słonecznika.

A... dziś są walentynki.W związku z powyższym polecam ciekawą grę - "List miłosny". Z miłością co prawda ma wspólny tylko tytuł, ale w końcu tematyka... ;-)

Wydrukuj przepis