Wykonanie
Oto i kolejna zupa z cyklu 7 zimowych zup z serwisu dzieci są ważne. Poprzednie (czyli zupa z
porów, krem z warzyw, ziemniaczano-buraczana ) wyszły naprawdę smacznie. :) Postanowiłam więc wypróbować dziś zupę
pomidorową. Chyba nie zdziwi Was stwierdzenie, że znów otrzymałam bardzo smaczną zupę. W postaci podstawowej jest dobra, a w postaci zupa-krem wyśmienita :) Delikatna, gęsta a posypanie na koniec
słonecznikiem daje bardzo mily efekt. I znów bliźniaki chciały mi całą zupę wyjeść, którą pracowicie zpodwójnej porcji na 2 dni gotowałam! Tym razem im na to nie pozwoliłam - powiedziałam, ze jutro też musimy
mieć zupę jakąś.., ;)
Składniki:
oliwa1
cebulaszczypta
pieprzuok. 3/4 l
wodymały
przecier pomidorowy (dałam 450ml)
trochę świeżego
tymianku4 łyżki
kaszy jaglanej3 małe
ziemniaki1 mała
marchewka1 mała cała
pietruszka1 cała pałka
selera naciowegopół
pora (w całości)
3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól do smaku
natka pietruszkiew.
słonecznikWykonanie :
W garnku rozgrzać
oliwę i wrzucić na nią pokrojoną
cebulę. Gdy się zeszkli dodać
pieprz a następnie ciepłą
wodę i
przecier pomidorowy. Następnie - w kolejności wymienionej w składnikach dodajemy:
tymianekwypłukaną
kaszę jaglanąobrane i pokrojone
ziemniaki i
marchewkęumyte obrane, w całości -
pietruszkę,
seler i
por.
oraz
przyprawy -
liście laurowe i
ziele angielskieNa sam koniec dodać
sól i ew.
wodę - jeśli jest jej za mało.
Gotować na niewielkim ogniu ok 25 minut (aż
kasza się dobrze rozgotuje).
Po ugotowaniu wyjąć
por,
seler i
pietruszkę. Można zmiksować - wychodzi wtedy bardzo dobra, delikatna zupa - krem (polecam!!!).
Podawać zupę posypaną
natką pietruszki i
ziarnami słonecznika.
A... dziś są walentynki.
W związku z powyższym polecam ciekawą grę - "List miłosny". Z miłością co prawda ma wspólny tylko tytuł, ale w końcu tematyka... ;-)
Wydrukuj przepis