ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczano-buraczana

Zupa ziemniaczano-buraczana

nazwa

Wykonanie

To jest zupa zdecydowanie z serii "zobaczymy co się uda" - bo wzięłam przepis z internetu i sprawdzam co z tego wyjdzie.
I muszę powiedzieć, że tym razem wynik eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Obawiałam się jakiejś ... mało smacznej zupy. A to co się ugotowało miało w sobie bardzo dużo smaku, było gęste i naprawdę dobre. Z czystym sumieniem polecam :) Wreszcie jakaś odmiana. Nowa zupa wchodzi do naszego jadłospisu na stałe.
Składniki:
3 łyżki oliwy
1 cebula
szczypta pieprzu
ok. 1 l wody
4-5 kropel soku z cytryny
4 łyżki kaszy jaglanej
4 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 duże buraki pokrojone w kostkę
1 marchewka pokrojona w kostkę
1 pietruszka przekrojona na pół
ćwiartka selera przekrojona na pół (ja dałam 2 pałki selera naciowego)
1/2 pora
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku, max. ok. pół płaskiej łyżeczki
natka pietruszki
pestki dyni.
Wykonanie:
Do rozgrzanego garnka nalać oliwy, gdy ona się ociepli, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Następnie dodać pieprz. Po chwili wlaćciepłą wodę a do niej wkropić 5 kropel coku z cytryny, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie.
Warzywa: buraki, marchewkę, ziemniaki - pokroić w kostkę. Kaszę przepłukać w wodzie.
Następnie wrzucić kaszę, buraki i marchewkę, pietruszkę, seler i por do wody, po chwili dodać też ziemniaki. Gotować ok 25 minut - aż buraki będą miękkie. Sól - do smaku - dodać na samym końcu.
Po ugotowaniu wyjąć niepokrojone warzywa (pietruszkę, por, seler).
Podawać zupę posypaną natką i pestkami dyni.
Wydrukuj przepis
Źródło:http://taka-babska-proba.blogspot.com/2014/01/zupa-ziemniaczano-buraczana.html