Wykonanie
To jest zupa zdecydowanie z
serii "zobaczymy co się uda" - bo wzięłam przepis z internetu i sprawdzam co z tego wyjdzie.I muszę powiedzieć, że tym razem wynik eksperymentu zaskoczył mnie bardzo pozytywnie. Obawiałam się jakiejś ... mało smacznej zupy. A to co się ugotowało miało w sobie bardzo dużo smaku, było gęste i naprawdę dobre. Z czystym sumieniem polecam :) Wreszcie jakaś odmiana. Nowa zupa wchodzi do naszego jadłospisu na stałe.
Składniki:3 łyżki
oliwy1
cebulaszczypta
pieprzuok. 1 l
wody4-5 kropel
soku z cytryny4 łyżki
kaszy jaglanej4
ziemniaki pokrojone w kostkę2 duże
buraki pokrojone w kostkę1
marchewka pokrojona w kostkę1
pietruszka przekrojona na półćwiartka
selera przekrojona na pół (ja dałam 2 pałki
selera naciowego)1/2
pora3
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiegosól do smaku, max. ok. pół płaskiej łyżeczki
natka pietruszkipestki dyni.Wykonanie:Do rozgrzanego garnka nalać
oliwy, gdy ona się ociepli, wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę. Zeszklić. Następnie dodać
pieprz. Po chwili wlaćciepłą
wodę a do niej wkropić 5 kropel coku z
cytryny, wrzuć
liście laurowe i
ziele angielskie.Warzywa:
buraki,
marchewkę,
ziemniaki - pokroić w kostkę.
Kaszę przepłukać w wodzie.Następnie wrzucić
kaszę,
buraki i
marchewkę,
pietruszkę,
seler i
por do
wody, po chwili dodać też
ziemniaki. Gotować ok 25 minut - aż
buraki będą miękkie.
Sól - do smaku - dodać na samym końcu.Po ugotowaniu wyjąć niepokrojone warzywa (
pietruszkę,
por,
seler).Podawać zupę posypaną
natką i
pestkami dyni.
Wydrukuj przepis