Wykonanie
Bardzo wiosenna zupa. Dodanie czerwonego,
wytrawnego wina sprawiło, że zwykła "pomidorowa" zamieniła się w całkiem wykwintną zupę. W przepisie oryginalnym,
makaron gotuje się w zupie. Ja wolę gotować go osobno. Po pierwsze każdy nakłada sobie tyle
makaronu ile chce a po drugie tak gotowany nie stanie się zbyt miękki. Polecam!Inspiracją był przepis z tej strony.
składniki1 łyżka
oliwy z oliwekok 1 szklanki posiekanej
cebuli4 ząbki
czosnku, starte1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazylii1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/2 łyżeczki
soliświeżo zmielony
czarny pieprz do smaku1 szklanka czerwonego
wytrawnego wina1000 ml
wywaru z kurczaka lub
bulionu400 g
pomidorów krojonych - puszka150 - 200 g
świeżego szpinaku1 szklanka
makaronu typu drobne muszelki1 łyżka
octu balsamicznegoświeżo starty
parmezan do podaniaprzygotowanieW dużym garnku o grubym dnie rozgrzać
oliwę. Dodać
cebulę i
czosnek, smażyć na małym ogniu mieszając aż zmiękną około 5 minut. Wymieszać z
przyprawami -
oregano bazylią tymiankiem,
pieprzem a następnie dolać
wino. Dodać
bulion i
pomidory. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na średnim ogniu, około 10 minut. Dodaj
szpinak i gotować, aż zmięknie, co jakiś czas mieszając, około 5 minut . W międzyczasie ugotować
makaron. Zupę doprawić
octem solą i
pieprzem. Podawać z
makaronem , posypaną
parmezanem. Smacznego!