Wykonanie
Już dawno mnie tu nie było ... stęsknilam się już za moim gotowaniem, z przyjemnością i frajdą. Nie wiem czy wy też tak macie, ale moje emocje najbardziej odzwierciedlają się na talerzu ....od jakiegoś czasu nic mi nie smakowało, co gotowałam.... a dziś w końcu przełom :) Ten prosty
makaron wyszedł naprawdę pyszny, bo przygotowany z
sercem i pozytywną energią. Polecam go głównie tym najbardziej zapracowanym !Składniki:3 łyżki
oliwy1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 duża puszka
pomidorów (800g)1 słoik
karczochów w marynacie (340 g)1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
octu balsamicznego1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
bazylii suszonej1/2 szklanki
wody1/4 szklanki tartego
parmezanumakaron (rurki, spaghettti, fettucine)Wykonanie:
Oliwę podgrzać w rondlu, wrzucić pokrojoną drobno
cebulę i podsmażać ok. 3 minuty aż się zeszkli, nastepnie dorzucić 2 posiekane drobno ząbki
czosnku i podsmażać kolejną minutę. Następne w kolejności są
pomidory, wrucamy pokrojone wcześniej w kostkę razem z sosem oraz dolewamy 1/2 szklanki
wody, dusimy na małym ogniu 30 minut, doprawiamy
solą,
pieprzem,
bazylią,
octem balsamicznym oraz
cukrem. Kiedy sos znacznie zgęstnieje, a
pomidory będą się rozpadały dorzucamy poćwiartkowane i odsączone
karczochy. Dusimy jeszcze 5 minut i odstawiamy z gazu.W międzyczasie można ugotować
makaron. Gotowy, odcedzamy i mieszamy z
parmezanem.
Makaron polewamy sosem ... i
buon appetito!