Wykonanie
Niezbędne produkty:2 kg
pomidorów4 ząbki
czosnku1 duża
cebula1 kg
makaronuoliwa z oliwekKluczowym produktem dobrego spaghetti z
pomidorami są oczywiście
pomidory.
Makaron ma tu jednak znaczenie równie duże i warto pamiętać o tym by był on zawsze dobrej jakości. Najlepsze są oczywiście włoskie lub greckie. Ja używam Primo Gusto.Zabieramy się do pracy…Najlepiej świeże, sezonowe
pomidory obieramy ze skóry i kroimy w ćwiartki.

Na
oliwie szklimy
cebulę i dodajemy do niej
pomidory
Dodajemy
bazylię i
czosnek
Doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy jakieś 20 minut. W tym czasie ugotuje nam się
makaron. Pamiętajmy aby
makaron ugotować w 80-90%. Po odlaniu powinien być twardawy i niedogotowany.
Makaron po odlaniu
wody wrzucamy do sosu. NIGDY ODWROTNIE.Dodajemy też odrobinę
wody z gotowania
makaronu. Ponieważ jest on niedogotowany, po dodaniu na patelnię z sosem
skrobia w nim zawarta zagęści nam sos. Na małym ogniu mieszamy dokładnie sos z dochodzącym
makaronem, który powinien dokładnie oblepić się sosem i stworzyć jedną całość.

Gotowe danie posypujemy
parmezanem i podajemy ze świeżą
bazylią.