Wykonanie
Jak zwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast
boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza.Przepis pochodzi z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa
Sary Levis.

składnikiok 900 g
chudego boczku, bez skóry i kości, umytego i osuszonego1 łyżeczka
oliwy1
cebula, posiekana1
czerwona papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki1
żółta papryka , pozbawiona pestek, pokrojona w duże kawałki375 g
cukinii lub
kabaczka, pokrojonej w kostkę1
bakłażan pokrojony w kostkę (opcjonalnie)1/2 słodkiego
ziemniaka (opcjonalnie)3-4 ząbki
czosnku, pokrojone w plasterki400 g puszka
pomidorów pokrojonych150 ml
wina czerwonego lub
bulionu1 łyżka
mąki kukurydzianej2-3 gałązki
rozmarynu - igiełki oberwane
sól,
pieprz.przygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. W dużej głębokiej patelni rozgrzać
oliwę, dodać
cebulę, podsmażać, mieszając, przez 5 minut, aż zacznie się brązowić. Dodać
papryki,
cukinię,
bakłażan i
czosnek, smażyć kolejne 2 minuty, a następnie dodać
pomidory,
wino lub
bulion.
Mąkę kukurydzianą rozrobić z niewielką ilością
wody na gładką pastę, dodać do warzyw. Dodać
rozmaryn, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać , zagotować.Włożyć połowę warzyw do misy wolnowaru, na nich ułożyć
mięso, przykryć pozostałymi warzywami. przykryć i gotować na programie low (80 - 90 st. C) przez 10 - 11 godzin ,aż
mięso będzie całkiem miękkie. Jeżeli po ugotowaniu sos wyda nam się zbyt rzadki, możemy go przenieść na patelnię i odparować.
Mięso dzielimy na 4 porcje i podajemy z tłuczonymi
ziemniakami i warzywnym sosem.Uwagi: Warzywa wyszły świetne,
mięso bardzo miękkie, ale następnym razem zamiast
boczku dam może karczek, jednak mniej tłusty.





