Wykonanie
Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipes

składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki600g
mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam
szynki)1 średnia
cebula, starta1
jajko, lekko roztrzepane50g
bułki tartej1 długa czerwona
chili,pozbawiona nasion i drobno posiekana2 łyżeczki startego świeżego
imbiru1 łyżeczka
garam masala2 łyżki posiekanej świeżej
kolendryszczypta
soli morskiejświeżo zmielony
czarny pieprz2 łyżki
oleju z pestek
winogron lub
oliwa z oliwekNa sos
curry3 łyżki gotowej pasty
curry (użyłam czerwonej)2 łyżeczki startego świeżego
imbiru4
pomidory, posiekane (użyłam pokrojonych z puszki - 400g)200 ml
mleka kokosowego200 ml
bulionu z kurczaka1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki
brązowego cukrudo podania3-4 łyżki
orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane2 łyżki posiekanej świeżej
kolendryryż basmatiprzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 st CKlopsy : Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem
oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy
mięso jest wystarczająco doprawione. W razie potrzeby dodać
soli i
pieprzu.Zmoczonymi
wodą rękami , formować małe pulpeciki, mniej więcej wielkości
orzecha włoskiego - wyszły mi 22 klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić
olejem i delikatnie obracać
mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane
olejem.Wstawić do piekarnika i piec przez ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się złoto-brązowe.Sos
curry : Umieścić pastę
curry i
imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę .Dodać
pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu , przez kolejne 2-3 minuty .Wlać
mleko kokosowe i
bulion, doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu przez pięć minut . Do sosu d odać klopsiki, mieszając ostrożnie tak aby pokryły się sosem, gotować przez 20 minut. Delikatnie wymieszać z
sokiem z cytryny i brązowym c
ukrem .Podawać klopsiki w sosie
curry z
ryżem jaśminowym , posypane
kolendrą i
orzechami nerkowca .Uwaga: Pasty
curry są różnej ostrości, w zależności od koloru i producenta. Trzeba więc bardzo uważać z ilością dodanej pasty W przepisie podano 3 łyżki, ja dałam 2 nieduże czerwonej pasty i była to ilość wystarczająca Tak więc trzeba próbować w trakcie gotowania.




