Wykonanie

Składniki na 6 miseczek:1
cukinia3/4 szklanki
czerwonej soczewicy1
cebula, w kostkę2 ząbki
czosnku, w kosteczkęskórka z całej
cytryny, w kosteczkęspory kawałek świeżego
imbiru, w kosteczkęsok z połówki
limonkipo pół łyżeczki
cynamonu,
kardamonu, kuminu1 puszka
pomidorów w puszce1 litr
bulionu warzywnego (
por,
marchew,
pietruszka,
seler,
imbir,
ostra papryczka)2 łyżki
oliwyRozgrzać
oliwę w garnku z grubym dnem. Podsmażyć
imbir,
skórkę cytrynową,
czosnek i
cebulę.
Cukinię przekroić wzdłuż, na cztery części i pociąć na talarki. Dodać do garnka i dusić kilka minut. Dorzucić
soczewicę,
przyprawy, zalać
bulionem i gotować około 15 minut. Dodać zmiksowane
pomidory,
sok z limonki i zagotować. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Posypać
natką pietruszki lub
kolendry.