ßßß
wegańska zupa- 1 kg obranych, upieczonych buraków, pokrojonych w kostkę- 1 jabłko - u mnie papierówka, obrana i pokrojone w kostkę, zimą może być inne kwaskowate jabłko np. Boskoop- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę- 2 poszatkowane ząbki czosnku- 1 łyżka świeżego tymianku, najlepiej cytrynowego- kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm), obrany i drobno pokrojony- sok z 1 pomarańczy- skórka otarta z 1 pomarańczy- duża szczypta cynamonu- duża szczypta kardamonu- 1 litr bulionu warzywnego- oliwa do smażenia- do podania: jabłko (u mnie papierówka), szczypta cynamonu, skórka otarta z pomarańczy, uprażone ziarna słonecznikaW głębokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę i wrzucam na nią cebulę i jabłko. Chwilę podsmażam. Cebula i jabłko ma się przyrumienić.Dodaję drobno pokrojony czosnek, buraczki, imbir i tymianek. Podsmażam przez ok. 5 min. Następnie dodaję bulion, skórkę i sok z pomarańczy i przyprawy. Gotuję pod przykryciem ok. 15 min.Zupę miksuję na puree. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę przegotowanej wody.Na oleju, na rumiano podsmażam wraz z szczyptą cynamonu jabłko pokrojone w ósemki.Zupę nalewam do talerzy. Na wierzchu kremu buraczanego układam podsmażone kawałki jabłka, utartą skórkę z pomarańczy i uprażone ziarna słonecznika.Smacznego!