Wykonanie
Upieczone
buraki . Słodkie, lekko skarmelizowane, cudownie pachnące. Zwykłe warzywo, które zamienia każdy posiłek w kulinarną
magię. Ostatnio pokusiłam się na zamknięcie ich smaku w pysznej wegańskiej zupie kremie . Tego, co wyszło nie da się opisać. Trzeba spróbować !Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam
buraki . Je i
dynię mogłabym jeść codziennie - pod każdą postacią. Warzywa te dostępne są przez całą zimę, a w dodatku świetnie się przechowują. Często można je znaleźć w mojej spiżarni, gdzie czekają na czarną godzinę, gdy nie mam pomysłu na posiłek, a lodówka świeci pustkami.W kuchni
buraki można wykorzystywać praktycznie do wszystkiego - sałatek,
makaronów, zapiekanek, potrawek, zup, a nawet wszelkiego rodzaju słodkości. Znacie bardziej wdzięczne warzywo?Dziś jedna z moim ukochanych wersji wegańskiej zupy kremu buraczanego, który wzbogaciłam
jabłkiem,
imbirem,
korzennymi przyprawami i wyraźną nutą
pomarańczy . Idealne danie na zimę, które cudownie rozgrzewa. :)

wegańska zupa- 1 kg obranych, upieczonych
buraków, pokrojonych w kostkę- 1
jabłko - u mnie papierówka, obrana i pokrojone w kostkę, zimą może być inne kwaskowate
jabłko np. Boskoop- 1 średniej wielkości
cebula, pokrojona w kostkę- 2 poszatkowane ząbki
czosnku- 1 łyżka świeżego
tymianku, najlepiej
cytrynowego- kawałek świeżego
imbiru (ok. 2 cm), obrany i drobno pokrojony- sok z 1
pomarańczy- skórka otarta z 1
pomarańczy- duża szczypta
cynamonu- duża szczypta
kardamonu- 1 litr
bulionu warzywnego-
oliwa do smażenia- do podania:
jabłko (u mnie papierówka), szczypta
cynamonu, skórka otarta z
pomarańczy, uprażone
ziarna słonecznikaW głębokim garnku o grubym dnie rozgrzewam
oliwę i wrzucam na nią
cebulę i
jabłko. Chwilę podsmażam.
Cebula i
jabłko ma się przyrumienić.Dodaję drobno pokrojony
czosnek,
buraczki,
imbir i
tymianek. Podsmażam przez ok. 5 min. Następnie dodaję
bulion, skórkę i sok z
pomarańczy i
przyprawy. Gotuję pod przykryciem ok. 15 min.Zupę miksuję na puree. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaję odrobinę przegotowanej
wody.Na
oleju, na rumiano podsmażam wraz z szczyptą
cynamonu jabłko pokrojone w ósemki.Zupę nalewam do talerzy. Na wierzchu kremu buraczanego układam podsmażone kawałki
jabłka, utartą skórkę z
pomarańczy i uprażone
ziarna słonecznika.Smacznego!