ßßß Cookit - przepis na amerykańska zupa brokułowa i zapiekanki na bagietce

amerykańska zupa brokułowa i zapiekanki na bagietce

nazwa

Wykonanie

Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam na blogu autorki z Minnesoty. Moją modyfikacją było to, ze ugotowałam zupę na porcji rosołowej oraz nie zmiażdżyłam warzyw do końca - pozostawiłam warzywa w całości, zgniotłam tylko niektóre. Poza tym dodałam więcej jarzyn - do selera i brokułu dorzuciłam też marchewkę i pietruszkę. Na drugie danie proponuję nasz polski fast food, czyli zapiekankę na bagietce, która rewelacyjnie ,,czyści" lodówkę z wszelkich resztek wędlin i sera. Smacznego:)
Źródło (zupa): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/ na zupę:
duży brokuł,
marchewka,
pietruszka,
cebula,
ćwierć selera korzeniowego lub 3 łodygi selera naciowego,
porcja rosołowa,
opcjonalnie kawałeczki przesmażonej szynki lub boczku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
niepełna szklanka mleka,
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
opcjonalnie starty parmezan do posypania
Porcję zalać wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (cebulę, marchew i seler), wrzucić je do gotującego się wywaru z różyczkami brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, dolać mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić. na zapiekanki:
jedna bagietka,
kilka dużych pieczarek (ok. 5-6),
kilka plasterków szynki,
mała cebula,
kilka łyżek startego sera,
opcjonalnie sos czosnkowy i/lub keczup, natka pietruszki
sól, pieprz, suszona bazylia i oregano
Bagietkę przekroić na pół, posmarować domowym sosem czosnkowym, posypać bazylią i oregano. Pieczarki pokroić na półplasterki, szynkę na kawałeczki. Cebulę drobno posiekać. Wędlinę, grzyby i cebulę przesmażyć do miękkości, doprawić solą i pieprzem.. Nakładać na połówki bagietek, posypać natką pietruszki i startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach. Podawać z keczupem lub innym ulubionym sosem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/01/amerykanska-zupa-brokuowa-i-zapiekanki.html