Wykonanie



Przepis na dzisiejszą zupę podpatrzyłam na blogu autorki z Minnesoty. Moją modyfikacją było to, ze ugotowałam zupę na porcji rosołowej oraz nie zmiażdżyłam warzyw do końca - pozostawiłam warzywa w całości, zgniotłam tylko niektóre. Poza tym dodałam więcej jarzyn - do
selera i
brokułu dorzuciłam też
marchewkę i
pietruszkę. Na drugie danie proponuję nasz polski fast food, czyli zapiekankę na
bagietce, która rewelacyjnie ,,czyści" lodówkę z wszelkich resztek
wędlin i
sera. Smacznego:)Źródło (zupa): https://minnesotafromscratch.wordpress.com/2013/02/26/chunky-cream-of-broccoli-soup-recipe-no-blender/ na zupę:duży
brokuł,
marchewka,
pietruszka,
cebula,ćwierć
selera korzeniowego lub 3
łodygi selera naciowego,porcja rosołowa,opcjonalnie kawałeczki przesmażonej
szynki lub
boczku,łyżka
masła,łyżka
mąki,niepełna szklanka
mleka,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyopcjonalnie starty
parmezan do posypaniaPorcję zalać
wodą, zagotować, odlać szumowiny i ponownie zalać czystą
wodą (około 6 szklanek), gotować około 30-40 minut z
zielem angielskim,
liściem laurowym i
pieprzem w ziarenkiem. W tym czasie na patelni przesmażyć pokrojone warzywa (
cebulę,
marchew i
seler), wrzucić je do gotującego się
wywaru z różyczkami
brokułu (można też posiekać obrane łodygi oraz dorzucić przesmażoną
wędlinę). Gotować do miękkości jarzyn (gdy będą gotowe, lekko je rozgnieść). W rondelku zrobić zasmażkę z
masła i
mąki, dolać
mleko i wymieszać trzepaczką. Gdy konsystencja
zrobi się bardziej kremowa (ale nie bardzo gęsta), dodać mieszaninę do zupy i dobrze wymieszać (nie trzeba wlewać całej - do smaku). Doprawić. na zapiekanki:jedna
bagietka,kilka dużych
pieczarek (ok. 5-6),kilka plasterków
szynki,mała
cebula,kilka łyżek
startego sera,opcjonalnie
sos czosnkowy i/lub
keczup,
natka pietruszkisól,
pieprz, suszona
bazylia i
oreganoBagietkę przekroić na pół, posmarować domowym
sosem czosnkowym, posypać
bazylią i
oregano.
Pieczarki pokroić na półplasterki,
szynkę na kawałeczki.
Cebulę drobno posiekać.
Wędlinę,
grzyby i
cebulę przesmażyć do miękkości, doprawić
solą i
pieprzem.. Nakładać na połówki
bagietek, posypać
natką pietruszki i
startym serem. Zapiekać około 10-15 minut w 180 stopniach. Podawać z
keczupem lub innym ulubionym sosem.