ßßß Cookit - przepis na POTRAWKA Z KURCZAKA

POTRAWKA Z KURCZAKA

nazwa

Wykonanie

Moja rodzina raczej nie przepada za gotowanym mięskiem, chyba że jest to potrawka z kurczaka z pysznym śmietanowym sosikiem, marchewką i koperkiem ...
To fajny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, jednak tym razem specjalnie gotowałam pierś z kurczaka, żeby zrobić potrawkę.
Składniki:
500ml rosołu/bulionu
1 podwójna ugotowana pierś
2 duże marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
pieprz, sól,
ziele angielskie
liść laurowy
koperek lub natka
Wykonanie:
Pierś pokrojoną w dużą kostkę, włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy wkładam do garnka, zalewam wodą, solę i gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw i mięsa.
Na małym ogniu rozpuszczam masło, dodaję mąkę i mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewam mleko i mieszając czekam aż trochę zgęstnieje. Następnie dolewam 500 ml rosołu i często mieszając zagotowuję. Z bulionu odcedzam kurczaka, przekładam do sosu. Marchew kroję w kostkę również dorzucam do sosu. Posypuję sporą ilością natki lub koperku ew. doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nigdy nie dodaję rodzynek (w oryginale być powinny), z prostej przyczyny: nie lubimy rodzynek w potrawce :)
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/04/potrawka-z-kurczaka.html