ßßß
Składniki:porcja rosołowa z indyka ok. 0,5 kgsólziele angielskie, liść laurowy, pieprzmarchew 1seler 1 mały kawałekpietruszka 1(zestaw warzyw można zastąpić suszonymi)grzybek suszony 1 dużycebulka 1cukier 1 łyżeczkamasło 1 łyżkagałka muszkatołowaimbirmakaron ryżowy Tao Tao (użyłam, bo bardzo go lubię; tradycyjnie domowy makaron)koperek lub natka pietruszki do przybraniaWykonanie:Porcję rosołową umyć, zalać wodą, posolić, zagotować. Zdjąć powstałą pianę. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i gotować na wolnym ogniu co najmniej pół godziny.
Dodać poszatkowane warzywa (lub susz), grzybek suszony i wolno gotować nawet przez godzinę.
Cebulkę drobno pokroić i sklarować na maśle z dodatkiem cukru. Dodać do rosołu razem z imbirem i gałką muszkatałową.
Podgotować. Na koniec rosół odtłuścić np. za pomocą ręcznika papierowego.
Wrzucić makaron ryżowy, przykryć na 3 minuty.
Doprawić do smaku. Każdą porcję posypać koperkiem lub natką (i szczyptą papryki ostrej wędzonej).