ßßß Cookit - przepis na Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 300 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
flaczki wołowe 600 gramów
bulon wołowy 1 kostek
seler 150 gramów
pietruszka 150 gramów
por 150 gramów
marchewka 100 gramów
gałka muszkatołowa 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 1 sztuk
ziele angielskie 2 ziarna
imbir 1 łyżek deserowych
cebula 1 sztuk
mąka 3 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Obgotować 2 razy płat flaków, zmieniając wodę. Za pierwszym razem obgotowywać flaki 30 minut, a za drugim ok. 4 godzin. Potem pokroić je w paseczki, zalać trzecią zmiana wody, dodać kostkę rosołową, oczyszczone pokrojone warzywa, gałkę muszkatołową, liść laurowy, ziele angielskie oraz imbir i gotować do miękkości. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać obsmażoną w całości cebulę. Z masła i mąki przygotować zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem z gotowania i dodać do flaków. mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Zupy
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11244/Flaki-po-warszawsku