ßßß
SKŁADNIKI:Naleśniki :2 jajka2 szkl mleka1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)2 i 2/3 szkl mąki4 łyżki olejuduża szczypta cukruduża szczypta soliWszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.Farsz:0,5 kg mięsa mielonego1 duża cebula1 puszka pomidorów30 dag pieczarek1 czerwona papryka2 ząbki czosnku1/2 puszki kukurydzy1/2 puszki fasolki czerwonej1 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego1 łyżka sosu Sweet Chillikilka łyżek pikantnego keczupu1 czubata łyżka śmietany (można pominąć)1 łyżeczka soli1 łyżka oreganopo 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa.3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ketchup oraz ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany.5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem.
Sos czosnkowy:3 ząbki czosnku2 łyżki majonezu2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnegoszczypta solipieprz, papryka słodka i ostra do smaku