ßßß Cookit - przepis na Naleśniki meksykańskie

Naleśniki meksykańskie

nazwa

Wykonanie

Jedne z moich ulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe!
SKŁADNIKI:
Naleśniki :
2 jajka
2 szkl mleka
1,5 szkl wody (najlepiej gazowanej)
2 i 2/3 szkl mąki
4 łyżki oleju
duża szczypta cukru
duża szczypta soli
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu.
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego
1 duża cebula
1 puszka pomidorów
30 dag pieczarek
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasolki czerwonej
1 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego sosu pomidorowego
1 łyżka sosu Sweet Chilli
kilka łyżek pikantnego keczupu
1 czubata łyżka śmietany (można pominąć)
1 łyżeczka soli
1 łyżka oregano
po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa, w razie potrzeby podlewając wodą.
2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa.
3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kukurydzą i fasolką dodać do mięsa.
4. Całość podlać przecierem pomidorowym, zagotować. Jeśli farsz będzie za rzadki trzymać na ogniu aż odparuje. Doprawić do smaku dodając sos Sweet Chilli i ketchup oraz ewentualnie inne przyprawy (w zależności od smaku sosu pomidorowego). Ewentualnie można dodać troszkę śmietany.
5. Nakładać po ok 3 czubate łyżki gorącego farszu na naleśnik, zawinąć. Podsmażyć lub zapiec w piekarniku.
Podawać z sosem czosnkowym lub posypane serem żółtym i polane keczupem.
Sos czosnkowy:
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
szczypta soli
pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/02/nalesniki-meksykanskie.html