ßßß Cookit - przepis na Naleśniki Po Meksykańsku

Naleśniki Po Meksykańsku

nazwa

Wykonanie

Smaczna, łatwa w przygotowaniu potrawa,
do tego niedroga i sycąca.
Połączenie naleśników z pikantną kuchnią meksykańską.
Oczywiście przypraw można dodać mniej,
jeśli Wasze kubki smakowe nie trawią ostrych smaków
Skład;
- mleko 300 ml
- szczypta soli
- woda mineralna gazowana 300ml
- 1 jajko
- mąka zwykła ok 40 dag
Farsz;
- ser żółty
- 1 puszka czerwonej fasoli (400 gram)
- 1 puszka kukurydzy (400 gram)
- 500 gram mięsa mielonego wieprzowego
- 2 duże cebule
- 1 duży pomidor
- ketchup pikantny
- koncentrat pomidorowy
- czerwona papryka słodka i ostra
- tabasco [opcjonalnie]
- sól, pieprz
- olej
Sos;
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki śmietany
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- szczypta cukru
Jajko ubić ze szczyptą soli , dodać mleko, wodę oraz mąkę.
Można dodać więcej mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie.
Wylewać porcjami na patelnie i smażyć placki na niewielkiej ilości oleju.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju.
Następnie dodajemy mięso mielone.
Dusimy około 10 minut.
Nastepnie dajemy kukurydzę i czerwoną fasolę oraz
pokrojonego w drobna kostkę pomidora (ze skórką).
Na patelnię wlewamy 1/3 szklanki przegotowanej wody,
15 łyżek ketchupu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz tabasco.
Tych ostatnich składników ile dusza zapragnie ;]
Na usmażony naleśnik nakładamy plaster sera, oraz przygotowany farsz.
Zawijamy. Podajemy z sosem czosnkowym.
Czas przygotowania dania ok 30 minut.
Źródło:http://domoweobiady.blogspot.com/2014/10/nalesniki-po-meksykansku.html