Wykonanie
Smaczna, łatwa w przygotowaniu potrawa,do tego niedroga i sycąca.Połączenie naleśników z pikantną kuchnią meksykańską.Oczywiście przypraw można dodać mniej,jeśli Wasze
kubki smakowe nie trawią ostrych smaków
Skład;-
mleko 300 ml- szczypta
soli-
woda mineralna gazowana 300ml- 1
jajko-
mąka zwykła ok 40 dagFarsz;-
ser żółty- 1 puszka
czerwonej fasoli (400 gram)- 1 puszka
kukurydzy (400 gram)- 500 gram
mięsa mielonego wieprzowego- 2 duże
cebule- 1 duży
pomidor-
ketchup pikantny-
koncentrat pomidorowy-
czerwona papryka słodka i ostra-
tabasco [opcjonalnie]-
sól,
pieprz-
olejSos;- 3 łyżki
majonezu- 3 łyżki
śmietany- 3 ząbki
czosnku- łyżka
oleju- szczypta
cukruJajko ubić ze szczyptą
soli , dodać
mleko,
wodę oraz
mąkę.Można dodać więcej
mąki, gdyby ciasto okazało się za rzadkie.Wylewać porcjami na patelnie i smażyć placki na niewielkiej ilości
oleju.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na małej ilości oliwy/oleju.Następnie dodajemy
mięso mielone.Dusimy około 10 minut.Nastepnie dajemy
kukurydzę i
czerwoną fasolę orazpokrojonego w drobna kostkę
pomidora (ze skórką).Na patelnię wlewamy 1/3 szklanki przegotowanej
wody,15 łyżek
ketchupu, 3 łyżki
koncentratu pomidorowego,doprawiamy
solą,
pieprzem,
papryką ostrą i słodką oraz
tabasco.Tych ostatnich składników ile dusza zapragnie ;]Na usmażony naleśnik nakładamy plaster
sera, oraz przygotowany farsz.Zawijamy. Podajemy z
sosem czosnkowym.Czas przygotowania dania ok 30 minut.