Wykonanie
            
Znacie to? Wreszcie udaje się wygospodarować duży, spójny kawał czasu, żeby odwalić jakąś z dawna zalegającą pracę. W moim przypadku miał to być dzień przeznaczony na pisanie. Pełna koncentracja, przygotowanie, wyłączony telefon, zarezerwowane osiem godzin.I coś mnie podkusiło, że wyskoczyłem szybko na Plac Imbramowski.O tej 
porze roku jest tam chyba najfajniej. Czerwienieją sterty 
papryk, jędrnych i mięsistych, do których nie umywają się nadmuchiwane hiszpańskie szklarniowe monstra o smaku 
kisielu z 
wody. 
Dynie we wszelkich rozmiarach, gatunkach i kształtach kuszą hipsterskimi kolorami. 
Pomidory dopominają się, że to już ostatni moment, kiedy jeszcze mają zapach i smak. No i właśnie przyszedł topowy moment na 
buraki - warzywo, które zbyt długo traktowaliśmy jak synonim, odmawiając mu pozycji, na którą zasługuje.No nie ma przebacz, jesień mnie uwiodła.Dopadłem jeszcze 
ogórki, bo to już była ostatnia szansa, żeby je zakisić. Drogie są w tym sezonie jak diabli, susza dała im w kość (z tego samego powodu, cholera, 
grzybów nie ma), ale perspektywa zimy bez 
kiszonych ogórków przejęła mnie chłodem, jakby za plecami skradał mi się listopad. A skoro i tak czeka mnie stanie przy garach, można by jeszcze uzupełnić zapasy 
bulionu w zamrażarce. A przy okazji - dawno nie robiłem 
jarmużu . No i trzeba by zrobić coś na obiad. Kombinowałem właśnie, co można by zrobić z 
patisona, żeby to nie były placki ani 
patison faszerowany. Popatrzyłem na te wszystkie warzywa i przypomniał mi się fantastyczny przepis według Yotama Ottolenghiego, który tu kiedyś podawałem. Pomyślałem, że świetnie się nada.Jak się słusznie domyślacie, z pisania wiele nie wyszło. Za to dwadzieścia słoików 
ogórków czeka na wyniesienie do piwnicy, w zamrażarce mam 
bulion tak esencjonalny, że można go właściwie kroić w plasterki, 
pomidory i 
papryka leżą na balkonie i pójdą pod nóż w weekend, z rozpędu powstał jeszcze wołowy meatloaf, a dwuosobowy warzywny obiad starczył na dwa dni. I znalazłem nowy sposób na 
patisona.Na Placu Imbramowskim, jak i na wielu 
miejskich placach tego rodzaju, trwa wielka transformacja. 
Ziemniaki prosto ze starego Żuka, 
panie w podomkach, babcie z 
czosnkiem, góral z bundzem i 
oscypkami (genialnymi, prawdziwymi, prosto z Szaflar) - choć wyglądają i sprzedają tak jak zawsze, ale warzywa mają wyeksponowane pięknie, a asortyment zmienia się niewiarygodnie (niech kariera 
jarmużu będzie tu najlepszym przykładem). Imbram się nam jeszcze nie zwarszawił, nie mamy tu jeszcze swoich Panów 
Ziółków czy Cioć 
Kabaczek, sprzedawcy warzyw nie muszą pisać cenówek modną czcionką, nosić rurek ani zamieniać swojej ciężkiej pracy w uciechę dla dzieciaków z kubkami bezglutenowej latte na 16 zeta. Nie ma tu jeszcze stoisk z karmą dla hipsterów, ometkowaną certyfikatami poświadczającymi przynależność do nowej marketingowej grupy towarów free-from foods (czyli niezawierających czegoś: glutenu, laktozy itd.). Zamiast tego jest zwykła staranność, zwykła sympatyczność i świetny produkt. Produkt tu wygrywa.To znaczy, że stało się coś bardzo, bardzo dobrego. Z jednej strony nasza świadomość, z drugiej owa poszerzająca się oferta. Marketerzy to widzą i w efekcie nawet wielkopowierzchniowe sklepy zaczęły się starać, sięgać do 
polskich dostawców, stawiać sobie - i im - wymagania. Co ciekawe i może niepokojące, zdecydowana większość z nas, bo 71%, kupuje 
owoce i warzywa w wielkopowierzchniowych sklepach. Na drugim miejscu są osiedlowe sklepiki (43%), a place handlowe dopiero na trzecim (15%!).Gdy tylko 
mogę, wybieram zakupy na Imbramie, ale cieszę się, że w wielu dużych sklepach nie muszę się już bać kupowania warzyw. Szlag mnie trafia tymczasem, gdy w osiedlowej sieciówce widzę warzywa smętne, zwiędłe, podgniłe i zmacerowane tak, jakby ktoś raz już je zjadł. I tak samo szlag mnie trafia, gdy na Imbramie trafiam na 
marchew aż pękającą od przedawkowania nawozów. Skoro jemy więcej warzyw, stawiajmy wymagania. Bo kto napędza tę fantastyczną transformację, jak nie klienci?Tymczasem czas piec warzywa. Czeka nas trochę krojenia, a 
potem, gdy trafią do piekarnika, będzie sporo czasu na to odkładane pisanie. Do dzieła.

Potrzebujesz:2 średnie 
patisony1 niewielką 
cukinię2-3 niewielkie 
ziemniaki2-3 niewielkie 
buraki, fajnie się sprawdzą te podłużne3 małe 
czerwone cebule3-4 ząbki 
czosnkuświeży 
rozmarynkmin rzymski - genialnie się komponuje z 
burakiemsól i 
pieprzoliwę z oliwekkulę 
mozzarelli, a co tam, jesień wymaga poprawiania sobie humoru. Jeśli chcesz, żeby było vege, wybierz 
mozzarellę na podpuszczce mikrobiologicznej2-3 łyżki pasty tahini - orzechowa nuta tej sezamowej pasty w połączeniu z 
burakiem i dyniowatymi warzywami 
zrobi z tego dania coś niesamowitegosok z 1/2 
cytryny2-3 ząbki pieczonego 
czosnku (jeśli nie masz, użyj świeżego w ilości, jaką lubisz)To jest po prostu mieszanka jesiennych warzyw. Jeśli masz ochotę coś tu dorzucić lub zmienić, improwizuj śmiało.Nastaw garnek osolonej 
wody i zacznij nagrzewać piekarnik do 200 stopni. 
Patisony potraktuj obieraczką do warzyw (chyba że mają cienką skórkę), tak samo oczywiście 
ziemniaki i 
buraki. Przekrój 
patisona w poprzek, wyskrob gniazdo nasienne łyżką, a warzywo pokrój w około centymetrowej grubości pasy. 
Ziemniaki ciachnij w grube fryty i wrzuć do wrzątku na 3-5 minut, żeby je zblanszować (dużo przyjemniej się 
potem upieką). 
Buraka pokrój w długie słupki, będzie fajnie wyglądał. 
Cukini nie obieraj, pokrój w plastry. 
Czosnek pociachaj drobno, 
cebulę pokrój w piórka. Zerwij igły 
rozmarynu z gałązki i dorzuć. Wsyp 
kmin, 
sól, 
pieprz, dodaj na wyczucie 
oliwy (2-3 łyżki mniej więcej). Wszystko, wraz ze zblanszowanymi 
ziemniakami, wrzuć do naprawdę dużej michy i delikatnie, żeby nie połamać warzyw, wymieszaj dłońmi, żeby warzywa pokryły się 
oliwą i 
przyprawami.

Weź teraz dużą blachę z piekarnika. Możesz ją natłuścić albo wyłożyć papierem. Rozsyp na niej warzywa cienką warstwą i wstaw. Obserwuj, jak się zachowują, ale potrwa to z godzinę. Co 20 minut przemieszaj, żeby piekły się równomiernie.W międzyczasie rozprowadź tahini w 
soku z cytryny i rozetrzyj w niej pieczony 
czosnek. Dodaj 
sól do smaku, może też jeszcze trochę 
kminu. Próbuj. To tobie ma smakować.Upieczone warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego (gdybyśmy je piekli w naczyniu, a nie rozłożone na blasze, ugotowałyby się we własnych sokach), warstwami 
skrop sosem z tahini, na wierzchu ułóż 
mozzarellę. Zapiecz.
Patison zrobił się kremowy, 
cebula obłędnie, karmelowo słodka, 
burak przebija się ziemno-korzennym smakiem, a delikatny 
ziemniak i 
cukinia dostają odpału za sprawą 
orzechowo-
cytrynowego sosu. Wszystko przykryte rozkoszną i rozpustną warstwą delikatnego 
sera. To kapitalnie prosty, podstawowy posiłek, przygotowuje się go leniwie, niespiesznie, jak na końcówkę lata przystało, ma w sobie coś bardzo nostalgicznego, kolorami przywołuje wczesną jesień. Ale też jest energetycznym doładowaniem, po którym można już spokojnie czekać na listopad.
