Wykonanie
            Ryby, 
ryby i jeszcze raz 
ryby. W 
sumie poza nimi niewiele mi do szczęścia potrzeba. Ponieważ jednak moja druga połówka nie podziela mojego entuzjazmu w tym temacie, muszę go czasem przymusić, żeby i on sięgnął po 
rybę. Z 
łososiem jest o tyle prościej, że jest to jedna z niewielu ryb, jaką toleruje, więc stosunkowo często gości ona u nas na talerzu. Dodatkowo 
łosoś jest tak smaczny, że niewiele potrzeba, aby przygotować z niego pyszny posiłek. Proponowany przeze mnie przepis to 
łosoś w klasycznej odsłonie, a więc z 
cytryną i 
koperkiem. Do tego garść ulubionych warzyw. Wszystko gotowane na parze, prawie jednocześnie, co sprawia, że w pół godziny mamy gotowy zdrowy i pożywny obiad. Ja korzystałam z parowaru, który otrzymaliśmy jako prezent ślubny (swoją 
drogą strzał w dziesiątkę!), ale oczywiście możecie wykorzystać garnek do gotowania na parze (mojego już nie używam odkąd mamy parowar, ale kosztował naprawdę grosze) lub specjalne sitko, które wkładacie do garnka.
Łososia podałam z 
fasolką szparagową, 
cukinią, 
burakami, 
ziemniakami gotowanymi na parze z 
rozmarynem i 
kminkiem oraz z dipem 
koperkowym. Wybór dodatków zależy od Was.

Składniki
łosoś (ok. 150 g na osobę)pęczek 
koperkucytryna1 
cebula1 ząbek 
czosnkupieprz, 
sólwarzywa (u mnie 
fasolka szparagowa, 
buraki, 
cukinia, 
ziemniaki)opcjonalnie dip 
koperkowyWykonanie
Łososia myjemy i kroimy na kawałki po około 150 g. Wcieramy w 
łososia czosnek (ja wcześniej go przecisnęłam przez praskę). Następnie dodajemy 
pieprz i 
sól (ja nie 
soliłam, bo podawałam go z dipem 
koperkowym). Wyciskamy na 
łososia sok z połówki 
cytryny i dodatkowo ścieramy skórkę z całej 
cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć wcześniej 
cytrynę). Na końcu pokrywamy 
łososia pociętą w talarki lub półksiężyce 
cebulą i odstawiamy go na ok. 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy warzywa. W moim przypadku pokroiłam 
ziemniaki na ćwiartki, obsypałam 
rozmarynem i 
kminkiem oraz dodałam na wierz trochę 
masła. 
Ziemniaki umieściłam na samym spodzie parowaru. Do naczynia powyżej włożyłam 
fasolkę i 
buraki. Włączyłam urządzenie na 15 minut.Następnie ściągamy z 
łososia cebulę i posypujemy go (bardzo obficie) drobno posiekanym 
koperkiem. Wkładamy go do naczynia na samej górze parowaru (ponad warzywami). Tak przygotowanego 
łososia gotujemy na parze 15 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodałam do naczynia z 
fasolką i 
burakami cukinię pokrojoną w talarki. I gotowe! Teraz pozostaje się delektować:)













Informacje o paryskiej diecie.