Wykonanie
Kolejne danie z
młodą kapustką w roli głównej.Trzeba korzystać, zanim
młoda ... stanie się starą, i białą i już nie taką pyszną. Ja korzystam ile się da! :)Dziś wersja z malutkimi pulpecikami - bardziej pożywna niż z
boczkiem czy
kiełbaską. Spokojnie może stanowić naprawdę danie obiadowe.U mnie bez zbędnych moim zdaniem dodatków w postaci
ziemniaków czy
pieczywa, ale dla bardziej "ziemniaczanych" proponuję towarzystwo 2-3
młodych ziemniaczków i ... obiad niebo w gębie ;-)

Składniki:1 główka
młodej kapusty400 g
łopatki2
jajka3 łyżki
kaszy mannysólpieprzziele angielskieliść laurowymajeranekcukierocet winnykoperek1
marchewka1
pietruszka1 łodyga
selera naciowegoWykonanie:
Łopatkę mielimy. Dodajemy
jajka,
sól,
pieprz,
majeranek oraz
kasze manną. Wyrabiamy dokładnie. Jeśli masa będzie ścisła dodajemy 2 łyżki
wody. Mokrymi dłońmi formujemy niezbyt duże pulpety. Do garnka wlewamy
wodę dodajemy obrana
marchewkę,
seler naciowy oraz
pietruszkę i
przyprawy:
ziele angielskie,
liść laurowy oraz
sól. Gotujemy ok 15 minut, po tym czasie wrzucamy na wrzątek uformowane wcześniej pulpety. Nasz gotujący się
bulion powinien tylko przykryć pulpety. Gotujemy ok 25 minut. Następnie pulpety wyjmujemy a na
bulion po pulpetach wrzucamy poszatkowana
kapustę. Gotujemy ją ok 20 minut. Kiedy jest już miękka doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem, odrobiną
cukru i
octu winnego. Kroimy w plasterki ugotowaną wcześniej
marchewkę, posypujemy obficie posiekanym
koperkiem i przekładamy do
kapusty ugotowane pulpety.