Wykonanie
Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "
polskich" zup :)Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na
mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie
mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej
śmietanę, która podkreśla
słodycz kalafiora i sporej ilości
marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa.

Składniki:1 średni
kalafior3
marchewkiłodyga
selera naciowego1
pietruszkakawałek
seleraziele angielskieliść laurowysólodrobina
cukru1
serek topiony 100g
śmietankowyłyżka słodkiej
śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy)
natka lub
koperekNa pulpety:500g
mięsa mielonego (
łopatka,
szynka,
drób)1
jajkotrochę
kaszy mannysólpieprzWykonanie:

Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z
wodą, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie, solimy i gotujemy.
Mięso mielimy, dodajemy do niego
jajko,
kaszę manną,
sól,
pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na
wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki
kalafior oraz nasz
serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę
solą i odrobiną
cukru.
Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy
serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18%
śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej
natki lub
koperku. Podaje z drobnym
makaronem.