ßßß Cookit - przepis na KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM

KLOPSIKOWA KALAFIOROWA NA SERKU TOPIONYM

nazwa

Wykonanie

Zupa kalafiorowa to chyba obok pomidorowej i ogórkowej jedna z najbardziej "polskich" zup :)
Zna ją każde dziecko i większość z nas lubi. Nie wymaga długiego gotowania, więc jest mało kłopotliwa w przyrządzaniu. To jedna z nielicznych zup, której nie gotuję na mięsie. No ewentualnie delikatne drobiowe skrzydełka mogą być :) albo lekkie mięsne pulpeciki. Jednak zawsze dodaję do niej śmietanę, która podkreśla słodycz kalafiora i sporej ilości marchewki, która jest u mnie również obowiązkowa.
Składniki:
1 średni kalafior
3 marchewki
łodyga selera naciowego
1 pietruszka
kawałek selera
ziele angielskie
liść laurowy
sól
odrobina cukru
1 serek topiony 100g śmietankowy
łyżka słodkiej śmietany (ja używam gęstej 18% z Piątnicy)
natka lub koperek
Na pulpety:
500g mięsa mielonego (łopatka, szynka, drób)
1 jajko
trochę kaszy manny
sól
pieprz
Wykonanie:
Warzywka myjemy, obieramy wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy. Mięso mielimy, dodajemy do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz i wyrabiamy na gładką masę. Mokrą dłonią formujemy niewielkie pulpeciki i wrzucamy na wodę z naszymi warzywkami. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy dokładnie umyty i pokrojony na różyczki kalafior oraz nasz serek topiony. Całość gotujemy do miękkości warzyw i pulpetów - ok 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i doprawiamy zupę solą i odrobiną cukru. Marchewkę (zawsze gotuję w zupie całe warzywa) kroimy w plasterki i wrzucamy z powrotem do garnka. Mimo, że do zupy dodaliśmy kremowy serek, ja do kalafiorowej zawsze dodaję słodką 18% śmietanę, bo lubię jak jest delikatna w smaku. Całość posypuję sporą ilością zielonej natki lub koperku. Podaje z drobnym makaronem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/11/klopsikowa-kalafiorowa-na-serku-topionym.html