ßßß Cookit - przepis na POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI

POŻYWNA KOPERKOWA Z PULPETAMI

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatniusia w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na mięsnych pulpetach.
Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie właśnie pulpety i bulion na nich ugotowany.
Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie.
Składniki:
3 marchewki,
kawałek selera,
1/2 pora,
1 pietruszka
3 ziemniaki
3 łyżki posiekanego koperku
500 g mięsa mielonego dowolnego (u mnie z indyka)
1-2 łyżki kaszy manny
1 jajko,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz
Wykonanie:
Warzywa m yjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy kaszę manną, sól i pieprz i majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki wody. Z wyrobionej masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki.
Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut. Marchewkę i pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną śmietaną (do pojemnika ze śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wrzucamy posiekany koperek.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/pozywna-koperkowa-z-pulpetami.html