Wykonanie
Do zrobienia delikatnej koperkowej z pysznymi pulpecikami potrzebujesz zaledwie 30 minut! Ponieważ zupka jest delikatniusia w smaku i samą raczej moja płeć męska by się nie najadła, ugotowałam ją na
mięsnych pulpetach.Zdecydowanie bardziej wolę gotowane w zupie pulpety niż
sztukę mięsa, dlatego często oprócz warzyw, bazę do zup stanowią u mnie właśnie pulpety i
bulion na nich ugotowany.Taka zupka jest i zdrowa i pożywna :) no i oczywiście ... baaardzo smaczna ;-) Zastępuję u nas zarówno I jak i II danie.

Składniki:3
marchewki,kawałek
selera,1/2
pora,1
pietruszka3
ziemniaki3 łyżki posiekanego
koperku500 g
mięsa mielonego dowolnego (u mnie z
indyka)1-2 łyżki
kaszy manny1
jajko,2
liście laurowe,4 ziarenka
ziela angielskiego,2 łyżki
śmietany 18%,
sól,
pieprzWykonanie:

Warzywa m yjemy, obieramy i wraz z liśćmi laurowymi i
zielem angielskim wkładamy do garnka i zalewamy
wodą. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie warzywa będą miękkie.
Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy
jajko, dodajemy
kaszę manną,
sól i
pieprz i
majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Jeśli ciasto będzie dość sztywne dodajemy do masy 2 łyżki
wody. Z wyrobionej masy
mięsnej wilgotnymi dłońmi formuj niewielkie klopsiki.Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je na talerz a na wrzątek wrzucamy uformowane pulpety oraz pokrojone z kostkę
ziemniaki. Całość gotujemy ok 15 minut.
Marchewkę i
pietruszkę ugotowaną wcześniej kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy. Na koniec zupę zaciągamy zahartowaną
śmietaną (do pojemnika ze
śmietaną wlewamy 2 łyżki gorącej zupy, mieszamy i przelewamy do zupy) i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Wrzucamy posiekany
koperek.