ßßß Cookit - przepis na AKSAMITNA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI

AKSAMITNA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI

nazwa

Wykonanie

Nie znam człowieka na kuli ziemskiej, który nie lubiłby zupy pomidorowej. Są różne wariacje na jej temat... jest czysta, zabielana, z makaronem... ryżem a nawet ziemniakami!
Ja najczęściej przychylam się do tej z makaronem - moi panowie najbardziej taką lubią. Ale dziś odbiegłam od moich standardów i ugotowałam pomidorówkę z ryżem i małymi pulpecikami.
Wyszła pyyyszna !
Użyłam:
Na pulpeciki:
zmieloną łopatkę (ok 400g)
1 jajko
sól, pieprz
odrobinę kaszy manny
Na zupę:
sok pomidorowy w kartoniku (jest zdecydowanie bardziej gęsty niż ten w butelce)
koncentrat pomidorowy
3 skrzydełka
2 marchewki
pietruszkę
łodygę selera naciowego
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
odrobina bazylii
śmietankę 18%
koperek
Oczywiście w sezonie letnim najlepiej użyć pysznych, słodkich gruntowych pomidorów, ale zimą jesteśmy zdani na przeciery i koncentraty, chyba, że jesteśmy szczęśliwcami i mamy taki swój przecier zimujący w piwnicy :-)
A wyglądało to tak:
Zmielone mięso wraz z przyprawami i jajkiem wyrabiam do uzyskania gładkiej masy. Nie podaję proporcji na pulpeciki, dlatego, że jak już mielę mięso to zawsze robię z niego co najmniej 2 potrawy: dziś były tradycyjne mielone i pulpeciki do zupy bo mięska było sporo.
Skrzydełka wraz z obraną włoszczyzną wkładam do garnka. Zalewam wodą, dodaję liść laurowy i ziele angielskie. Z mięsa formuję małe pulpeciki i również wrzucam do bulionu.Całość gotuję na małym ogniu ok pół godziny. Następnie wlewam sok pomidorowy i dodaję do smaku 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Gotuję jeszcze chwilkę. Warzywka z zupy wyjmuję i kroję w drobną kostkę, po czym ponownie wrzucam do zupy.Wsypuję odrobinę roztartej w dłoniach bazylii, dodaję zahartowanej śmietanki, aby dodać zupie kremowego smaku i posypuję koperkiem.
Efekt poniżej...
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/02/aksamitna-pomidorowa-z-pulpecikami.html