Wykonanie
Gotowane klopsy kto ich nie jadł, smak dzieciństwa. Miękki klops z aromatycznym sosem, którego bazą jest bardzo intensywny
wywar warzywny z
koperkiem. Rozgniecione
ziemniaki z mnóstwem sosu i garścią świeżego
kopru ...pycha. Obiad nie jednokrotnie gotowany dla matek karmiących. Ja gotuje klopsy z
mięsa wieprzowego, ale równie dobrze sprawdzi się też
mięso z drobiu czy
indyka.


SKŁADNIKI :mielone (używam wieprzowego) 1 kg2
jajka2 łyżki
kaszki mannej2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz do smaku
szczypiorek pocięty 2 łyżkisos
koperkowy1 większą
marchew1
korzeń pietruszki3
łodygi selera naciowego1
cebulę3
liście laurowe4-5 ziarna
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzusól do smaku
koperek świeży (lub mrożony ) 1 duży lub dwa małe pęczki
woda ok 1,5 lita
śmietanę 18% 60 ml
mąka ok 2-3 łyżki do zagęszczenia plus pół szklanki
wody do rozmieszczenia.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :Warzywa obieramy, myjemy kroimy wedle naszego uznania (
cebule dajemy w całości obraną z pierwszych liści).
Przyprawy, warzywa wrzucamy do zimnej
wody i gotujemy ok 15 minut. W tym czasie przygotowujemy nasze mielone. Doprawiamy wedle naszego uznania, dodajemy
jajka,
kaszkę,
bułkę tartą. Jeśli lubimy
majeranek również możemy go dodać. Formujemy mniej więcej jednakowe kule i wrzucamy do naszego
wywaru z warzyw. Zmniejszamy ogień i powoli sobie gotujemy ok 5 minut przed końcem gotowania dodajemy
koperek. Gdy klopsy już się ugotowały nasz sos zagęszczamy zawiesiną przygotowaną z
mąki i
wody (dokładnie wymieszamy, aby nie było grudek) wlewamy do
wywaru, mieszamy chwilkę gotujemy i dodajemy
śmietanę.

Gotowe najczęściej podaję je z
ziemniakami lub po prostu z kawałkiem
chleba.
Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin.

Klopsy są "czyste" nie wydłubują
ziół i innych przypraw a całą esencja smaku znajduję się w sosie.

Ile domów tyle sposobów i każdy jest smaczny. Jest to też dobre danie dla kobiet karmiących ile ja się tego najadłam... :))Smacznego
Basia